Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primii doi „mohicani”, Ilie Bolojan și Romeo Dunca

ilie_bolojan.jpg

Ilie Bolojan, noul președinte CJ Bihor (stânga) și Romeo Dunca, noul președinte al CJ Caraș Severin
Sursa imaginii: 
Facebook / Ilie Bolojan; Facebook / Romeo Dunca

Proaspăt ales și instalat președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan a făcut ceea ce știm din toate manualele de politici publice. În care scrie că măsurile importante se iau în primele 100 de zile de după instalarea în funcție a unui politician ales. Conform acestui principiu, prima decizie a președintelui Consiliului Județean Bihor a fost de a reduce 86 de posturi, adică aproape jumătate din total.

Ilie Bolojan este un politician cu experiență și un administrator public cu rezultate foarte bune în calitate de fost primar al orașului Oradea. Cu aceste două atuuri în mână, Bolojan a făcut o rapidă analiză cantitativă, după cum a numit-o, care a ajuns la concluzia că jumătate din angajații instituției nu făceau nimic la locul de muncă, iar ieri a luat decizia de a reduce acele posturi.

Mișcarea a avut patru calități importante: A fost făcută repede. De obicei, amânarea unor decizii privind restructurarea posturilor duce la renunțarea la acest proces.

În al doilea rând, reducerea numărului de angajați pare nesemnificativă, pentru că nu vorbim decât de 86 de posturi. Numai că numărul de posturi restructurate nu trebuie să ne înșele. Este vorba, de fapt, despre jumătate dintre posturi, ceea ce nu este puțin lucru.

Să ne imaginăm doar că toți primarii și toți președinții de consilii județene nou instalați ar lua decizii asemănătoare, bazate pe o analiză rapidă, și avem o imagine mai clară a ceea ce înseamnă hotărârea luată de Ilie Bolojan.

În al treilea rând, argumentul pentru reducerea posturilor al noului președinte județean de la Bihor a fost imbatabil. Acesta a calculat câți bani se pot muta de la salarii acordate unor oameni care nu fac nimic pentru serviciul public spre investiții. Bolojan a dat chiar și un exemplu, respectiv din economiile făcute cu salariile, timp de patru ani, se poate construi un pod peste râul Crișul Repede.

În fine, mai este un atu al deciziei noului președinte al Consiliului Județean Bihor și anume credibilitatea. Ilie Bolojan este un administrator care a dovedit că este eficient. În ultimii 12 ani, Oradea a fost un caz de succes. Orașul s-a transformat cu ajutorul fondurilor europene, pe baza unui plan strategic de modernizare a localității.

Din aceste puncte de vedere, măsura reducerii personalului din Consiliul Județean ar trebui să se bucure de susținere publică, pentru că ea este realizată de un om care știe ce face.

Numai că Ilie Bolojan nu este singurul „mohican”. În urmă cu câteva zile, a apărut un al doilea, noul președinte liberal al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. Acesta a declarat că vrea să demareze o restructurare de personal la nivelul instituției pe care o conduce. Deocamdată, numărul posturilor ce ar putea fi eliminate nu este clar, dar abordarea lui Dunca este limpede și anume: în instituție sunt salarii prea mari pentru munca prestată și, de asemenea, există o serie de angajați care nu produc nimic.

De această dată, abordarea este diferită de cea de la Bihor. Romeo Dunca este un om de afaceri care a creat și condus o companie în domeniul transportului internațional, a demarat unele proiecte de investiții în sectorul turistic și care are o serie de pasiuni excentrice, precum sporturile extreme.

Romeo Dunca vine, așadar, din sectorul privat, pe care îl cunoaște extrem de bine și poate face diferența între mediul de afaceri și cel public în ceea ce privește salariul și intensitatea muncii. De aceea, schimbările pe care și le propune Dunca, dacă va reuși să le impună, vor fi extrem de interesante.

Guvernul Orban a venit și el cu ideea de a restructura administrația publică. A promis audituri, care nu știm în ce stadiu se mai află, a încercat o serie de schimbări în câteva ministere, dar totul pare blocat. Evident, criza pandemiei a fost cea mai bună scuză pentru a nu mai face nimic.

Va trebui să așteptăm alegerile generale pentru a înțelege dacă Ilie Bolojan și Romeo Dunca rămân cazuri izolate sau restructurarea instituțiilor publice, inclusiv în materie de personal, devine politică de stat.

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia reală din 30 octombrie 2020