Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când Uniunea Europeană îți dă (împrumuturi cu dobânzi foarte mici), dar nu îți bagă „în traistă”

În urmă cu câteva luni, Uniunea Europeană anunța un program cu totul special menit să susțină redresarea economiilor statelor membre. Programul numit de redresare și reziliență este construit să ofere țărilor Uniunii Europene susținere financiară. 

Instrumentul de finanțare este gândit pe două direcții: acordarea de granturi, adică împrumuturi nerambursabile, în valoare totală de 312 miliarde euro și o linie de finanțare prin împrumuturi cu o valoare totală de 360 miliarde euro.

Fiecare stat membru are o sumă alocată și până în luna aprilie 2021 statele europene vor trebui să prezinte un program național de redresare și reziliență, pe baza căruia vor putea avea acces la finanțările europene.

Programul Uniunii Europene este interesant și din alt punct de vedere. Este vorba despre faptul că Uniunea Europeană a decis să se împrumute de pe piețele financiare internaționale. Este o decizie curajoasă care dă un mesaj că Uniunea este unită și solidară în fața crizei adusă de pandemie.

O îndatorare comună a Uniunii Europene s-a mai discutat și în timpul crizei din anii 2008-2010, dar atunci nu s-a putut ajunge la o înțelegere pentru emiterea de euroobligațiuni.

Acum, Uniunea Europeană se împrumută în numele ei și în numele statelor membre pentru a putea finanța programul de redresare.

Recent, am avut și un exemplu concret: Uniunea Europeană s-a împrumutat cu 17 miliarde euro în următoarele condiții: 10 miliarde euro, pe o durată de 10 ani, cu o dobândă de minus 0,238% și un împrumut de 7 miliarde euro, pentru o perioadă de 20 de ani, cu o dobândă de 0,13% pe an.

După cum se poate vedea, dobânzile la care se împrumută Uniunea Europeană sunt extrem de mici, iar acest nivel se explică atât prin ratingul excelent al Uniunii, trei de A, cât și prin susținerea împrumuturilor de către statele membre.

Desigur, suma împrumutată de pe piețe nu este decât o „încălzire” pentru ce va urma. Programul de redresare se va finanța într-o cotă importantă din împrumuturi, deci este previzibil că, în următorii ani, Uniunea Europeană va fi un jucător activ pe piețele financiare pentru a atrage banii de care are nevoie pentru a derula programul.

Pentru România, ca și pentru toate statele membre, dobânda la care se împrumută Uniunea Europeană este foarte importantă, pentru că prin modul de funcționare al programului european de redresare și reziliență se precizează deja că dobânda la care vor fi împrumutate statele membre va fi egală cu cea la care se împrumută Uniunea Europeană plus costurile prilejuite de administrarea fondurilor. Deci, dobânda va fi extrem de mică.

 

De altfel, România a beneficiat deja de dobânda negativă la care s-a împrumutat Uniunea Europeană, o parte din suma de 17 miliarde euro revenind României fiind alocată în contul unui credit luat prin programul SURE. Un împrumut prin care se finanțează deja microgranturile, granturile pentru capital de lucru și cele pentru investiții. Deci, România a primit o parte din sumă la o dobândă negativă sau puțin peste zero.

Este un semnal bun. România are nevoie să se împrumute din surse cât mai diverse, la dobânzi cât mai mici. Din acest punct de vedere, împrumutul de la Uniunea Europeană este de departe cel mai avantajos.

În condițiile în care autoritățile române se pot felicita dacă obțin un împrumut de pe piețele financiare internaționale cu o dobândă de 3,6%, așa cum s-a întâmplat anul acesta când România a atras două miliarde euro.

Ca să nu mai vorbim de dobânda pe care statul o oferă la titlurile emise pentru populație, în lei, care este între 3,5% și 4%, iar în euro de 1,85% pe an. Dobânzile negative sau foarte mici sunt încă o dovadă a importanței pe care o are împrumutul realizat de Uniunea Europeană.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 11 noiembrie 2020