Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valul doi al pandemiei lovește în economia în V. Datele INS îndeamnă la un optimism prudent

grafic_economie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

 Economia României a înregistrat în trimestrul trei al anului o scădere de 6% faţă de perioada similară din 2019, dar a crescut cu 5,6% faţă de T2. Potrivit previziunilor Guvernului, în acest an România va avea o cădere economică de 3,8%, urmată de o creştere de 4,9% în 2021. Ultima estimare a Comisiei Europene merge pe o scădere de 5,2% în acest an şi pe o creştere de doar 3,3% în anul ce vine.

Nu sunt motive pentru un optimism exagerat, explică analistul Constantin Rudnițchi, care anticipează și că perspectivele pentru trimestrul patru ar putea fi afectate de restricțiile impuse de criza sanitară.

 “Da, aș spune că suntem în fața unui optimism moderat pentru că era de așteptat ca în trimestrul al treilea economia să crească dacă raportăm T3 față de T2. În trimestrul al doilea a fost cea mai mare cădere, nu doar în Romania, ci și în întreaga Europă și în zona euro. Și la fel, toate economiile au reușit să crească în al treilea trimestru. Motivele nu sunt de optimism exagerat. Pentru că  în mod evident, va depinde ce se întâmplă în trimestrul patru de măsurile legate de criza sanitară. Dacă vom avea închideri ale unor sectoare economice, deja avem anumite zone dar dacă ele vor continua dacă vom avea măsuri mai dure de protecție sanitară e clar că vom avea și în T4 o scădere. Una peste alta e clar că sectorul de construcții a contribuit la această creștere a economiei dar nu numai, a fost și o ușoară revigorare a producției industriale.“

 

 

 
analistul economic Constantin Rudnițchi