Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia și vaccinul

dow_jones.jpg

Image source: 
pixabay.com

Indicii bursieri americani au atins, ating și vor atinge noi recorduri. Fie că se numesc S&P 500, Dow Jones, Nasdaq sau Morgan Stanley, indicii bursieri au cunoscut valori-record mai mici sau mai mari, istorice sau în curs de a deveni în acest fel.

Ce le-a adus acest avânt? Anunțurile companiilor farmaceutice privind finalizarea cercetării unui vaccin împotriva coronavirusului. Săptămâna trecută, când companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul experimental dezvoltat are o eficiență de 90%, acțiunile au avut o creștere solidă. Nu doar acțiunile companiei farmaceutice, ci și ale unor firme care activează în domenii influențate de criza sanitară.

Mai exact, așteptările că vaccinul va aduce o soluție pentru economie, a făcut ca acțiunile firmei Zoom, o aplicație tehnologică mult utilizată în aceste luni de pandemie, să scadă semnificativ.

Există, însă, cel puțin un câștigător al creșterii prețului acțiunilor Pfizer și anume directorul general al companiei care a vândut jumătate din acțiunile pe care le deține la firmă exact în ziua în care se anunța public nivelul de eficiență al noului vaccin. După câteva zile de la anunțul Pfizer, acțiunile au revenit într-un teritoriu mai calm.

Ieri, a urmat compania Moderna, care a anunțat că a dezvoltat un vaccin cu un procentaj de eficiență de 94,5%.

Bursele au reacționat aproape la fel ca în urmă cu o săptămână. Adică, au crescut și acțiuni ale unor companii care mizează pe deschiderea economiei și anume firme care organizează croaziere sau companii aeriene.

Din nou au existat și câteva mici victime, adică firme digitale, în frunte cu același Zoom.

Suntem în mod evident în fața unor reacții emoționale ale investitorilor. Absolut normale, de altfel. Știrile din industria farmaceutică au un impact mult mai mare asupra bursei decât, să spunem, rezultatele financiare ale companiilor listate pe piață.

Cu alte cuvinte, investitorii speră ca restricțiile medicale reintroduse recent (îndeosebi în Europa) să fie de scurtă durată și economia mondială să continue procesul de relansare post-pandemie.

Evident, aceasta este varianta optimistă. Există, însă, o abordare mai realistă pe care am văzut-o la sfârșitul săptămânii trecute, atunci când Uniunea Europeană și Statele Unite și-au prezentat datele semnal privind creșterea economică pe trimestrul al treilea al acestui an. În Uniunea Europeană, au fost creșteri pe toată linia cu rezultate record de la momentul când se măsoară evoluția PIB.

Performerele au fost Franța 18,2%, Spania 16,7% și Italia, 16,2%, creșteri în trimestrul al treilea față de cel anterior. La coada clasamentului s-au aflat Finlanda, 2,6%, Lituania, 3,7%, Suedia și Bulgaria, 4,3%, care, însă, trebuie să remarcăm, au înregistrat în trimestrul al doilea scăderi rezonabile.

În trimestrul al doilea se atingeau toate recordurile negative. Acum, odată cu datele din trimestrul al treilea, recordurile doborâte au fost cele pozitive, cu cifre de creștere mari. Dar nu suficient de mari pentru a mișca piețele sau pentru a vorbi despre o revenire rapidă și de anvergură a economiilor.

Cei mai mulți analiști au privit spre măsurile restrictive introduse de statele europene și au confirmat că se așteaptă la un scenariu în W, adică o creștere urmată de scădere economică, și nu la varianta intrării într-un nou ciclu de creștere.

Nu în ultimul rând, băncile centrale din principalele economii ale lumii au semnalat continuarea politicilor neconvenționale (fără precedent) pe termen scurt, pentru susținerea relansării economice.

Sunt vremuri complicate. Vremuri în care indiferent de profiturile obținute de companii, de dobânzile negative sau zero ale băncilor, de programele consistente de susținere a economiilor, anunțul descoperirii unui vaccin mișcă mult mai mult piețele și investitorii. Astăzi, economia globală are nevoie de un vaccin.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 17 noiembrie 2020