Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Magia cifrelor

numere.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

La sfârșitul săptămânii trecute, o mare parte din statele membre ale Uniunii Europene au raportat datele semnal privind produsul intern brut în trimestrul al treilea al acestui an. Rezultatele au provocat un adevărat spectacol de declarații și de interpretări.

Ministrul finanțelor s-a grăbit să proclame că România a avut cea mai mare creștere trimestrială din ultimii 20 de ani. Ceea ce este perfect adevărat, dar scos din context. În sensul că toate statele au avut cifre record de creștere raportat la anul 1995, momentul din care se calculează produsul intern brut.

Dar, creșterea mare își are rădăcina în scăderea enormă din trimestrul al doilea.

O altă parte a eșichierului politic a observat că România, în raport de scăderea economică din ultimul an, adică trimestrul trei 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, este a doua țară din Uniunea Europeană de la sfârșitul clasamentului.

Adică, după Spania, care a avut o scădere cu 8,7%, a urmat România cu un nivel al scăderii cu 6%. Este încă un exemplu despre cum te poți uita la două cifre diferite și poți constata două adevăruri diametral opus.

Bătălia cifrelor bate magia cifrelor.

Să depășim controversele. Nimeni nu crede că scăderea se va opri aici. Analiștii se uită la introducerea de către multe state europene de noi măsuri pentru oprirea răspândirii virusului. Această evoluție îi face pe specialiști să creadă că revenirea economiei nu va fi liniară.

Adică, vor exista perioade, trimestre, în care economiile europene vor crește și apoi vor scădea din nou. Cel mai probabil economia europeană se va afla deasupra și sub linia de plutire. România nu va face excepție pentru că economia este puternic dependentă de comenzile care vin din Europa de Vest.

Care au fost domeniile care au contribuit la creșterea economică din trimestrul al treilea? Nu avem, deocamdată, informațiile, dar știm că sectorul de construcții a crescut spectaculos, domeniul tehnologiei informației a progresat, industria a scăzut, iar în ceea ce privește agricultura, părerile sunt împărțite.

Investițiile, în special cele publice, ar fi normal să fi contribuit la creșterea economică, iar consumul a avut cu siguranță un aport la avansul economiei.

Dincolo de creșterea economică, în trimestrul al treilea, rata inflației a continuat să scadă: 2,45%, în luna septembrie, față de 2,58% în iunie. Au fost două evoluții semnificative.

Pe de o parte, guvernul a continuat să sprijine companiile pentru a păstra angajații, ceea ce a atenuat disponibilizările și a păstrat veniturile salariaților într-o zonă apropiată de momentul pandemiei, iar aceste măsuri au avut ca efect macroeconomic o susținere a cererii.

Pe de altă parte, majoritatea companiilor au avut creșteri de costuri legate de cheltuielile cu criza sanitară. Respectiv, au cheltuit mai mult cu materialele dezinfectante și cu materialele sanitare ceea ce a dus la o creștere a prețurilor și tarifelor.

Raportul asupra inflației publicat de Banca Națională a României atrage atenția asupra faptului că, în pofida scăderii vânzărilor în trimestrul al doilea, firmele și-au păstrat angajații, ba chiar costurile cu forța de muncă au crescut cu 11%.

Pare un comportament atipic al managerilor, dar acest lucru s-a întâmplat și cu ocazia crizei din anii 2009-2010. Și atunci, în primă instanță, companiile nu au disponibilizat angajați dintr-un motiv simplu: au știut că, după criză, căutarea de salariați și pregătirea lor va costa mai mult decât păstrarea celor aflați sub contract.

În actuala criză, au contat măsurile de sprijin guvernamentale. Dar, chiar și în aceste condiții, excluzându-i pe salariații care au primit șomaj tehnic sau indemnizații de la stat, creșterile salariale au fost mai mari în trimestrul al doilea cu 8% față de anul trecut. Nu este precizat dacă în calcul au fost incluși și salariații din sectorul public.

Așadar, dincolo de cifrele de creștere sau scădere economică de termen scurt, important este ca economiile să se îndrepte spre o stabilizare de termen lung.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 18 noiembrie 2020