Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul de guvernare al PNL - promisiuni electorale sau ținte tangibile?

criza.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

PNL și-a prezentat programul de guvernare pe care îl va aplica dacă va forma următorul Guvern, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Astfel, liberalii promit, între altele, că România va avea cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în următorii 4 ani. În plus, în 2024, salariul mediu net va fi de 1.000 de euro, pensiile vor crește cu aproape 50% față de nivelul din 2019, în timp ce alocațiile ar urma să fie dublate. Programul de guvernare al liberalilor pentru următorii 4 ani prevede și finalizarea a aproape 1.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres. Vorbim, așadar, despre promisiuni electorale sau despre ținte tangibile? A răspuns, la solicitarea RFI, profesorului de economie Mircea Coșea.

PNL promite, în Programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi majorarea PIB cu peste 450 de miliarde de lei. Salariul mediu net va creşte cu 50% până la finalul perioadei, iar pensia cu 46%.

De asemenea, PNL îşi propune finalizarea a 970 de kilometri de autostradă şi drum expres, dar şi continuarea măsurilor economice luate în perioada pandemiei – facilităţi fiscale şi scheme de ajutor de stat.

Profesorul în economie Mircea Coșea spune că, în primul rând, apreciază faptul că PNL aduce o notă de seriozitate în programul său de guvernare vorbind despre creștere importante în economie abia din 2024. „2021, 2022 și o parte din 2023 vor fi ani dificili, dominați de impredictibilitate”, crede Coșea.

El amintește că deficitul bugetar va fi foarte mare, ca urmare a crizei sanitare, colectările la buget vor fi la cote joase, iar fondurile europene sunt deocamdată blocate.

Profesorul în economie Mircea Coșea mai spune că balanța comercială, respectiv raportul dintre exporturi și importuri, va fi o problemă foarte greu de rezolvat. În aceste condiții, liberalii trebuie să mizeze și pe impulsionarea cercetării și inovării, ca și pe stimularea industriei procesatoare, fapt care să duc în final la creșterea exporturilor.

Ascultă:

 
Profesorului de economie Mircea Coșea, despre programul de guvernare al PNL