Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măști „made in Romania”. Un model de urmat în industria chimică și alimentară?

foto_masca_coronavirus.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ieri, ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat că, în acest moment, România produce suficiente măști de protecție pentru piața locală. Este o știre interesantă. Să ne aducem aminte că începutul pandemiei de coronavirus a găsit Uniunea Europeană, în general, și România, în special, complet nepregătite în ceea ce privește producția internă a unor categorii de mărfuri. Nu doar măștile de protecție, echipamentele medicale sau unele medicamente erau fabricate într-o proporție covârșitoare în China. Astfel, că statele Uniunii Europene s-au trezit descoperite în fața crizei sanitare în ceea ce privește aprovizionarea cu o serie de produse medicale.

În fața acestei situații, decidenții politici din statele europene și-au anunțat obiectivul de a reduce sau elimina dependența de China cu precădere la echipamentele medicale și la medicamente. Este dificil de spus dacă Europa a reușit într-adevăr să producă medicamentele care se fabricau în proporție de 90% în China, dar în unele domenii s-au înregistrat progrese, iar cel mai bun exemplu este chiar producția de măști de protecție.

Desigur, declarativ, țările europene și-au asumat și intenția unor programe de relocare a unor companii din China. Nici din acest punct de vedere nu este clar dacă anul acesta s-au făcut progrese, dar este destul de clar că marile firme nu s-au grăbit să se întoarcă în Europa. Cel mult, au pus în așteptare unele proiecte legate de investițiile în China.

Revenind la România, faptul că producția autohtonă de măști de protecție acoperă consumul local este o mică victorie. O realizare obținută în contextul în care de ani de zile economia românească înregistrează deficite comerciale în creștere și tot de ani de zile se vorbește despre programe publice care să reducă deficitul balanței comerciale. În mod concret, s-a făcut foarte puțin.

De aceea, faptul că fabricile românești au putut în câteva luni să treacă la producția de măști este o mică realizare. Mică, pentru că dacă în cazul măștilor de protecție s-a putut întâmpla, sunt multe alte domenii în care declarațiile privind reducerea deficitului nu au avut niciun efect.

În urmă cu câteva luni, premierul Ludovic Orban preciza că nouă fabrici din România au primit acreditări pentru a produce măști de protecție. Cu siguranță, a contat acest lucru pentru creșterea producției interne.

În pofida faptului că linia de fabricație achiziționată de Romarm din China s-a stricat la două zile după ce a fost montată, companiile românești au reușit să facă destul de rapid conversia către producția de măști.

Mai mult, declarațiile investitorilor arată că toate materialele din care se fabrică măștile de protecție sunt produse în România. Este un lucru important, pentru că una este să produci o marfă în țară care, însă, încorporează foarte multe semifabricate sau materii prime aduse din import, alta este să produci în țară având componente care sunt, la rândul lor, fabricate în România.

Cu o floare nu se face primăvară. Doar producerea măștilor în economia locală nu înseamnă că s-a rezolvat problema deficitului comercial. Producția măștilor de protecție în România nu este neapărat o performanță, ci doar un exemplu care arată că în unele cazuri se poate. Desigur, în ceea ce privește unele domenii precum industria chimică sau produsele alimentare echilibrarea schimburilor comerciale internaționale este mult mai complicată. De ani de zile, acestea sunt sectoarele-probleme în ceea ce privește nivelul deficitului balanței comerciale. Dar, exemplul producției interne de măști de protecție ne oferă o rază de speranță că poate, la un moment dat, măsurile de politică publică vor da rezultate și România va produce mai mult în țară.

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 26 noiembrie 2020