Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Investitorii încep să-și scoată banii parcați în refugii și să-i pună din nou la treabă. Cum a gestionat statul român pandemia?

stock-exchange-broker-5119778_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Veștile bune de la producătorii de vaccinuri au urmări în piețe. Analiștii vorbesc de o revigorare globală și de optimism, în perspectiva unui 2021 în care omenirea ar putea câștiga lupta cu virusul.
Investitorii încep să-și scoată banii parcați în refugii și să-i pună din nou la treabă, în activele obișnuite, de dinainte de pandemie. Crește apetitul față de risc  - explică la RFI, analistul economic Liviu Moldovan. Iar Bucureștiul a gestionat aproape perfect această perioadă, în special prin Banca Națională. Cel mai puternic argument pentru această afirmație este stabilitatea cursului leu-euro, continuă Liviu Moldovan.

 

Liviu Moldovan: Mergem pe glumă în continuare. Primul refugiu cauzat de pandemie a fost astă primăvară în hârtie igienică.

Reporter: Dacă sunt un investitor serios și caut să mă apăr de această volatilitate extremă, pe ce m-aș putea refugia pe fundalul pandemiei?

L.M: Au cam fost efectuate astfel de mișcări, care, în opinia mea, sunt spre final. În piețele financiare internaționale am avut parte de câteva clase de active care au constituit refugiul. Pe anumite perioade scurte de timp a fost dolarul, dar nu activ de refugiu per se, ci ca instrument, monedă pe care să o deții în vederea cumpărării altor active denominate în aur, cum ar fi titlurile de stat, obligațiunile Statelor Unite și aur. Pe cale de consecință, randamentele la titlurile de stat au scăzut la recorduri istorice. Acum și-au revenit. De notat acest lucru. Apoi, aurul a consemnat o creștere substanțială, foarte importantă, pe întreg anul. În ultimele câteva sesiuni, zece zile, două săptămâni, cotația întâmpinat un recul. După minimele înregistrate la jumătatea lunii martie din piețele de capital, a fost un anumit sector care pur și simplu a țâșnit. A fost primul indice care și-a îmbunătățit maximele istorice. Discutăm despre indicele de tehnologie NASDAQ din Statele Unite, cu anumite companii specifice, Google, Amazon, Microsoft, precum și cele mai nou apărute pe firmament, cum ar fi Zoom. E limpede din ce cauză. De asemenea, mai e Netflix pentru că a fost lockdown , iar lumea l-a accesat mult mai mult. Sectorul de tehnologie a fost, pe cale de consecință, o zonă de refugiu la nivel global. 

Rep: În această logică este foarte posibil ca giganți sau companii pe care le consideram până acum giganți să se piardă ușor, ușor și să apară alți giganți?

L.M: Pe termen ceva mai lung, nu neapărat peste câțiva ani.

Rep: Mă gândesc la companiile producătoare de vaccinuri.

L.M: Pfizer, AstraZeneca sunt deja giganți. O să producă vaccinuri și o să câștige substanțial în 2021.

Rep: Mă gândesc că în 2021 aceste companii vor câștiga amețitor de mult.

L.M: Da, în 2021, dar în 2022 s-ar putea să nu mai fie așa. În ultimele două, trei săptămâni, am tot avut vești bune din această parte de dezvoltare de vaccinuri. Situația față de acum o lună sau două pare mult mai bună. Mai multe vaccinuri cu efecte demonstrate foarte bune care apar mai devreme pe piață. Din acest motiv situația din piețele financiare internaționale s-a relaxat, s-a detensionat foarte mult în perioada recentă. Lumea încearcă sau a început deja să scoată banii parcați în active de refugiu și să îi pună din nou la treabă în activele obișnuite. Apetitul față de risc este acum în creștere.

Rep: Bitcoinul, această apreciere record a criptomonedelor în pandemie e consecință a căutării de refugii sau nu?

L.M: În opinia mea nu, a fost recent la peste 19.000 de dolari un Bitcoin, dar exact în perioada în care vă spuneam anterior, situația se detensionează la nivel global în piețe. Nici vorbă de Bitcoin ca activ de refugiu. Bitcoinul nu a înregistrat niciun fel de performanță în perioadele acelea de panică, despre care chiar am discutat aici la RFI în primăvară. Dacă ne uităm pe un grafic, în martie, în aprilie, nu s-a refugiat nimeni acolo.

Rep: Așa este.

L.M: Nu au fost mutați banii scoși din piețele tradiționale de capital și vârâți în Bitcoin ca activ de refugiu, nici vorbă de așa ceva. E foarte mult PR și marketing.

Rep: Statul român cum a ales să se plaseze în această perioadă? A procedat bine pe piețe? Trebuia să iasă mai mult? Cum ați evalua aceste luni?

L.M: A fost o evoluție foarte bună, aproape ireproșabilă, în opinia mea, în special prin demersurile întreprinse de Banca Națională. A redus dobânda atât cât a fost nevoie. A intrat cu alimentări de bani, alimentare cu lichiditate în piețe. A fost pentru prima oară în istoria Băncii Naționale când a implementat un program de quantitative easing, pe modelul băncilor centrale occidentale sau din Statele Unite. 9.5 spre 10 e nota mea.

Rep: Altfel, presupun că am fi văzut un dezastru la cursul valutar. 

L.M: Sigur și imposibilitatea statului, a trezorerie, a Ministerului de finanțe de a se împrumuta. Cu toate criticile care se aduc, în mare parte nejustificat, asupra Ministerului de finanțe, să nu uităm un lucru. Dacă țara asta nu ar fi fost gestionată așa cum trebuie, nu ar fi avut încredere investitorii să plaseze bani sau să accepte împrumuturile pe care Ministerul de finanțe le-a inițiat.