Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România „cârpită”

elcen.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Electrocentrale București ELCEN

Una din cele mai ciudate teme, pentru o țară europeană, în acest secol, este absența în Capitală a căldurii și a apei calde. Evident, nu este o absență totală, ci, în această iarnă, în multe locuințe din București, apa caldă a dispărut pentru una-două zile, iar căldura nu a fost la parametri normali.

Este clar că noul primar general al Capitalei nu poate fi făcut responsabil de frigul din locuințe sau de apa caldă rece, pentru că se află de prea puțin timp în funcție. De altfel, este cunoscut faptul că problemele termoficării în București sunt vechi.

Ele încep chiar dinainte de anul 1989, atunci când din dorința de a reduce importurile de gaze naturale din Uniunea Sovietică, regimul Ceaușescu nu alimenta cu suficientă căldură locuințele bucureștenilor. De atunci, datează și expresia, care a intrat în folclor, rostită de Nicolae Ceaușescu, care le-a spus cetățenilor „să mai pună o haină pe ei”.

După 30 de ani, unii locatari sunt nevoiți să mai pună o haină pe ei. De ce? Pentru că în ultimele trei decenii sistemul de termoficare din București a tot fost „cârpit”. Au fost avansate soluții pentru schimbarea și modernizarea sistemului, dar nu s-a întâmplat nimic concret.

În afară de faptul că regia de distribuție a energiei termice și producătorul au intrat împreună, sau separat, în insolvență.

În toți acești ani, micile orașe au scăpat de sistemele centralizate de încălzire înlocuindu-le cu centrale de bloc sau de cartier. În câteva zone s-a întâmplat chiar mai mult, în sensul că a fost înlocuit combustibilul fosil cu resurse locale, precum lemn sau biomasă.

Bucureștiul nu a putut găsi soluții alternative la sistemul centralizat, ci doar a cârpit sistemul an de an, astfel că acum, când apa caldă devine călduță, iar caloriferele sunt aproape reci, explicația este aceeași de ani de zile: avariile.

Îmi și imaginez cum avariile apărute zilnic sunt rezolvate în stilul clasic al meseriașilor, adică se înfășoară țeava cu o sfoară. Desigur, lucrurile nu stau în felul acesta, dar modernizarea sistemului centralizat de distribuție nu a avut loc.

De altfel, în ultimii ani, administrația statului a reușit să construiască puține proiecte majore. Ele se pot număra pe degetele de la o singură mână. În rest s-a cârpit.

Augustin Boer, expert al companiei de consultanță BDO, a publicat în „Ziarul financiar” o analiză interesantă referitoare la investițiile în România în rețelele de apă și canalizare. Astfel, la momentul aderării României la Uniunea Europeană, gradul de conectare la serviciile cu apă era de 53% din populație, iar de servicii de canalizare beneficiau 43% din cetățenii României.

Apartenența la Uniunea Europeană a adus un proces de regionalizare a companiilor de apă și canal, existând 44 de operatori regionali și 900 de companii mici, locale. Această reorganizare a fost gândită pentru atragerea de fonduri europene.

Rezultatul a fost, arată Augustin Boer, că în acest moment procentajul de populație care are acces la apă este de 70%, iar la serviciile de canalizare de 53%, cele mai scăzute rate din țările Uniunii Europene.

Diferențele dintre rural și urban sunt foarte mari, în sensul că accesul la aceste utilități în mediul rural este limitat. Dar, această situație se explică și prin faptul că există cetățeni care refuză să se conecteze din motive financiare.

Cu toate acestea, lucrările de infrastructură realizate cu fonduri europene au fost foarte căutate de primarii comunelor. Rezultatele au venit greu, pentru că licitațiile au durat în medie 295 zile, iar realizarea lucrărilor, în medie, alte 1.133 zile.

Calculul expertului BDO arată că pentru a avea rețele de infrastructură de apă și canal în toate comunele din țară ar fi nevoie de 22 miliarde euro și între 20-40 de ani pentru a realiza investițiile.

Nu avem un calcul și pentru sistemul de termoficare din București, dar un lucru știm. Că primii 30 de ani s-au pierdut fără să se întâmple mare lucru.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 8 decembrie 2020