Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un model american. 83 de opțiuni pentru reducerea deficitului bugetar și ce poate învăța România

budget_office.jpg

Sursa imaginii: 
www.cbo.gov

Pregătirile pentru o alianță la guvernare și pentru un program de guvernare sunt în toi. În același timp, anii următori vor fi complicați din punct de vedere bugetar. Experții vorbesc despre nevoia unui proces de consolidare fiscală, politicienii nu suflă un cuvânt pe această temă.

Consolidarea se referă la reducerea deficitului bugetar, printr-un proces concomitent de reducere a cheltuielilor și de creștere a veniturilor. Deja este răspândită ideea că ar trebui să existe o consolidare controlată, adică asumată de guvern și inclusă în strategia fiscală și în buget.

Există teama ca, în lipsa unor măsuri de echilibrare bugetară, România să se confrunte cu o așa-numită consolidare dezordonată. Ceea ce ar însemna luarea unor măsuri în condiții de criză de timp și de bani. Deciziile de politică bugetară sunt importante, pentru că vor determina o consolidare fiscală ținută sub control sau una dezordonată.

Toate aceste considerații, în aparență teoretice, au o semnificație cât se poate de practică. Arată că, indiferent de ce își doresc partidele care vor fi la guvernare, măsurile care afectează veniturile și care cresc cheltuielile bugetare vor fi dificil de adoptat.

Din Statele Unite vine o analiză care îi poate inspira pe parlamentarii sau responsabilii guvernamentali români. Analiza din America este realizată de o instituție specializată, numită Biroul Bugetar al Congresului, o instituție care s-a creat în anul 1975 și are rolul de a livra Congresului american analize bugetare profesioniste și lipsite de partizanat politic.

Recent, Biroul Bugetar al Congresului american a publicat un document care se referă la măsurile care se pot lua pentru a reduce deficitul bugetar. Analiza a fost realizată de 110 specialiști americani și include 83 de opțiuni care pot fi avute în vedere pentru creșterea veniturilor și scăderea cheltuielilor. Fiecare măsură propusă estimează impactul bugetar pentru următorii 10 ani, în perioada 2021-2030. Ceea ce ne arată, încă odată, seriozitatea cu care a fost realizată analiza.

Ar mai trebui spus că păstrând, bineînțeles, proporțiile, între Statele Unite și România există asemănări. Economia americană va încheia anul acesta cu un deficit bugetar de aproximativ 15% din PIB, cel mai mare nivel de la al doilea război mondial până astăzi, o parte din deficit fiind cauzată de măsurile împotriva pandemiei și pentru relansarea economiei. La fel ca România și Statele Unite vor trebui să își reducă deficitul în următorii ani.

Așadar, iată câteva opțiuni pe care le prezintă Biroul bugetar american, care s-ar putea aplica și în România. Pentru scăderea cheltuielilor bugetare: reducerea subvențiilor agricole și de asemenea, reducerea subvențiilor acordate companiilor de stat și administrațiilor locale, reducerea facilităților acordate studenților, cum sunt cele legate de călătoriile gratuite cu trenul, o reducere a subvențiilor acordate programelor școlare privind asigurarea unei mese calde sau a programului „cornul și laptele”, creșterea vârstei de pensionare, o reorganizare a sistemului de asistență socială sau, specific pentru România, reducerea sumelor acordate tichetelor de vacanță pentru sectorul bugetar.

Apoi, se propune reducerea cheltuielilor de apărare, înlocuirea unor militari cu angajați civil sau reducerea finanțării unor programe de promovare internațională.

În ceea ce privește opțiunile de creștere a veniturilor bugetare pot fi luate în calcul creșterea impozitului pe venit sau impunerea unei taxe pe tranzacțiile financiare.

Sunt doar câteva exemple. Evident, aceste propuneri pot fi contestate vehement. Dar, morala este că în America aceste propuneri sunt prezentate de o instituție independentă, în timp ce în România dezbaterea privind echilibrul bugetar este respinsă din start. Pericolul este ca evoluția economiei să oblige la măsuri de ajustare luate rapid și dezordonat. Ceea ce ar fi cea mai nefericită soluție pentru economie și societate.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 14 decembrie 2020