Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va fi anul viitor pentru economia românească? Priviți către Germania și Franța

grafic.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Sfârșitul de an aduce cu el și privirile către viitorul apropiat. Acest lucru se întâmplă cu atât mai mult anul acesta, în care economia a avut un traseu complicat. Estimările privind evoluția economiei românești diferă între așteptări sumbre (criză, scăderea cifrei de afaceri în anumite sectoare) și previziuni realiste, care arată o creștere cu 4%, în anul 2021.

Dar, pentru a vedea cum va evolua economia românească și cea europeană, este bine să privim către motorul Uniunii Europene, respectiv Germania și Franța.

Recent, băncile centrale din Franța și Germania au publicat o analiză succintă a situației economiei în acest an și previziuni pentru anul viitor.

Astfel, Bundesbank își începe analiza cu afirmația că, în trimestrul al treilea, o scădere a infecțiilor cu Covid a dus la o redresare puternică a economiei germane.

Dar, revenirea economiei se va întrerupe în ultima parte a acestui an și în primul trimestru al anului viitor. Anul acesta, va fi încheiat de economia germană cu o scădere cu 5,5%, urmată de revenirea de anul viitor cu 3% și o creștere, în 2022, cu 4,5%.

Sunt cifre solide pentru cea mai mare economie europeană.

O economie care se va baza în continuare pe pilonul numit exporturi în țările partenere-cheie. Mai precis, mai mult de jumătate din exporturile Germaniei au ca destinație Uniunea Europeană (cu precădere Franța și Olanda), dar și Statele Unite și China.

Banca Germaniei afirmă în analiza sa că nivelul consumului va depinde de situația sanitară. Dacă din trimestrul al doilea al anului viitor soluțiile medicale vor reduce efectele pandemiei, consumul va cunoaște o redresare importantă, iar economisirea va încetini.

Piața muncii a rezistat destul de bine în fața crizei. Rata șomajului nu a explodat, grație măsurilor de protecție a locurilor de muncă decise la nivelul Uniunii Europene. Însă, în Germania, o revenire la nivelul șomajului dinainte de pandemie este estimată să aibă loc abia în anul 2023.

Experții băncii centrale germane se așteaptă ca, anul viitor, revenirea la cota de TVA standard de dinainte de perioada pandemiei va duce la o creștere a prețurilor.

În fine, tema finanțelor publice este considerată un pilon esențial. Germania va încheia anul acesta cu un deficit bugetar de 5% din PIB, după ce anul trecut înregistrase un excedent de 1,5% din PIB.

De asemenea, datoria publică a ajuns la 70% din PIB. Se estimează însă că o dată cu revenirea economiei și cu oprirea măsurilor de sprijin, finanțele publice se vor îmbunătăți.

În Franța, ieri, banca centrală a prezentat situația economiei la zi și perspectivele pentru anul viitor. Astfel, analiza pleacă de la luna noiembrie, atunci când carantina a fost din nou aplicată și care a dus la o scădere lunară cu 11% față de luna precedentă, un nivel însă mult scăzut față de aprilie, atunci când a fost primul val al pandemiei, și când economia s-a prăbușit cu 31%.

Pe întregul an, estimarea băncii centrale este că economia franceză va scădea cu 9%, iar în următorii doi ani, prognozele arată o creștere cu 5%, în fiecare an.

În acest an, în ciuda scăderii economice, puterea de cumpărare a consumatorilor francezi s-a păstrat, iar acest lucru se va întâmpla și anul viitor. Mai mult, gospodăriile au reușit să economisească, banca centrală arată că anul acesta se va atinge un nivel record de 130 miliarde euro.

Investițiile companiilor au scăzut cu 10% anul acesta, dar anul viitor vor reveni pe creștere. Rata șomajului este estimată să crească, în Franța, până la 11%, în primul semestru al anului viitor, și va scădea până la 9%, în anul 2022.

În fine, Franța va încheia anul acesta cu un deficit bugetar de 9% din PIB, de la 3% anul trecut, iar datoria publică a urcat de la 98% la 116% din PIB.

În concluzie, există asemănări și deosebiri între evoluția prognozată pentru anul viitor a celor mai mari economii europene. Important este, însă, că proiecțiile pentru anul viitor arată că ambele economii, și cea germană, și cea franceză, vor crește. O creștere care ar putea să tracteze economia europeană.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia reală din 15 decembrie 2020