Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se ascunde în spatele creșterii Bitcoin

bitcoin.png

Image source: 
pixabay.com

Bitcoin este din nou în centrul atenției. Ca de fiecare dată, când a mai sărit câte un prag. În anul 2017, avea o creștere spectaculoasă până la 11.000 dolari, iar în 2018 pierdea 80% din creștere. Anul acesta, în martie, un bitcoin era cotat la 5.000 dolari, iar acum, în decembrie, a ajuns la 23.000 dolari.

Astfel de creșteri sunt nesănătoase. Ele sunt sunt ca artificiile: ajung până la cer, după care se sting și se prăbușesc. Este clar că strălucirea exploziei atrage atenția și așa stau lucrurile și acum, când bitcoin a depășit cotația de 23.000 dolari.

Desigur, în fața unei asemenea creșteri toată lumea se întreabă ce se întâmplă? De ce crește cea mai cunoscută criptomonedă?

Găsim câteva răspunsuri și anume că unele fonduri de investiții au plasat sume importante în bitcoin. Se adaugă, în mod ciudat, refrenul că bitcoin este o monedă de refugiu, adică un instrument financiar în care, în vremuri complicate, investitorii își plasează banii.

Ceea ce este exagerat, pentru că, în continuare, investitorii mici și mijlocii nu sunt sfătuiți să cumpere criptomonede, tocmai din cauza volatilității lor.

De asemenea, mai nou, bitcoin a fost numit „aurul numeric”, un calificativ pripit și nemeritat. Chiar dacă anul acesta performanța financiară a monedei virtuale a depășit creșterea cotației aurului, comparația este exagerată.

Explicațiile pentru creșterea cotației bitcoin sunt completate de situația piețelor financiare, pline de bani mulți și ieftini, fonduri care s-au dus către piețele de capital, dar care ajung să fie plasate și în criptomonede.

Se mai afirmă că există așteptări pentru reapariția inflației, ceea ce îi face pe administratorii fondurilor de investiții să cumpere și bitcoin.

Dacă suntem atenți la explicațiile găsite pentru creșterea bitcoin, putem observa că nu există niciun motiv fundamental, adică legat de economia reală. Tranzacțiile cu moneda virtuală nu au făcut salturi spectaculoase; în continuare bitcoin rămâne periferic în raport cu lichiditățile de monede reale existente pe plan mondial.

Deci, de fapt, cu bitcoin nu s-a întâmplat nimic în afară de faptul că a cunoscut o creștere a cererii în acest an.

În afară de această mișcare de piață, consumatorii nu pot cumpăra mai multe produse sau servicii cu bitcoin, iar moneda virtuală nu a fost recunoscută ca mijloc de plată de mai multe companii sau piețe pentru a putea fi utilizată.

Din acest punct de vedere, sunt analize care se întreabă dacă bitcoin poate fi considerată cu adevărat o monedă.

Istoric vorbind, moneda trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Banii sunt făcuți pentru a se schimba ușor, pentru a putea face comparații între mărfuri, pentru a fi stabili și pentru a fi lăsați moștenire în viitor.

Din acest punct de vedere, criptomonedele de azi nu sunt bani.

Cu siguranță, însă, bitcoin a dovedit din nou anul acesta că este un vehicul speculativ. Nu ar mai mira pe nimeni ca, la fel ca în anul 2018, criptomoneda să se prăbușească acolo de unde a venit, adică să aibă o scădere drastică.

Dacă privim bitcoinul prin această lentilă atunci vom putea să înțelegem mai bine fluctuațiile criptomonedei și să fie luate decizii în cunoștință de cauză.

De altfel, administratorii de portofolii financiare au păreri împărțite. Unii cred că avansul bitcoin va continua până aproape de 30.000 dolari, alții declară că, în pofida creșterii cotației, nu includ moneda virtuală în investițiile lor și, în fine, o altă categorie este tranșantă, sfătuindu-i explicit pe micii investitori să stea departe de moneda virtuală.

Bitcoin continuă, la fel ca la crearea lui, să vândă o poveste.

În anul 2009, atunci când a fost inventat, s-a dorit să fie un stindard al celor care doresc să devină independenți față de stat și de bănci. Astăzi, dorește să seducă publicul cu ideea că va fi moneda viitorului. Țelurile majore au fost ratate. A rămas, în schimb, bula speculativă, iar cei tentați să investească în bitcoin trebuie să țină seama de acest lucru.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 18 decembrie 2020