Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pensiile, cât au crescut, cât mai pot crește

pensionar.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ultimii ani sistemul de pensii a fost foarte des în atenția publicului și a specialiștilor. În acest context, Institutul de Statistică a prezentat o serie de date privind pensiile de stat, în al treilea trimestru al acestui an.

Prima observație, deloc surprinzătoare, este că pensiile au crescut. În comparație, cu trimestrul al treilea al anului trecut, pensia medie a crescut cu 16%. Și pentru a avea o imagine oferită și de un indicator calitativ să spunem că raportul dintre indicele pensiei medii și indicele prețurilor de consum este de 104%, ceea ce înseamnă că pensiile au crescut cu 4% mai mult decât prețurile.

Indicatorul este important, pentru că, pe de o parte, arată dacă o creștere a nivelului pensiei este însoțită și de o creștere a nivelului de trai, iar, pe de altă parte, oferă o imagine statistică asupra unei teme totdeauna controversate și anume senzația consumatorilor că prețurile cresc mai mult și mai repede decât cresc pensiile.

Pentru datele din trimestrul al treilea, impresia nu se adeverește. În ceea ce privește nivelul pensiei, datele statistice trebuie analizate. Astfel, pensia medie lunară este de 1.505 lei, iar pensia medie de asigurări sociale a fost de 1.454 lei. Aici, avem o ciudățenie.

În sensul că pensia medie include și pensiile plătite de casele sectoriale, adică ale militarilor, ale pensionarilor din serviciile speciale sau ale avocaților. Diferența este foarte mică, de numai 51 lei, între pensiile bazate pe contributivitate și așa-numitele pensii speciale sau de serviciu, așa cum le numește legea.

Dacă privim această diferență minoră am putea spune că tema pensiilor speciale nu există, că pensiile imense care apar în mass-media nu sunt decât niște excepții. Este, însă, greu de crezut că lucrurile stau în felul acesta. Adică diferența dintre pensia medie a pensionarilor speciali și cea a celor care nu au beneficiat de prevederi legale speciale să fie de numai 51 de lei.

De aceea, este foarte posibil ca pensia medie să ia în calcul doar partea de contributivitate a pensiilor speciale, fără a pune la socoteală și plățile, numeroase, provenite de la buget.

Acest sistem de calcul nu ne oferă niciun indiciu asupra diferențelor dintre pensia medie primită pe baza contribuțiilor sociale și pensia medie a magistraților, a militarilor sau a polițiștilor.

Ce ne spun datele legate de cuantumul pensiei medii despre inițiativele care prevăd creșterea în continuare a acesteia? Ne oferă doar o imagine parțială. În sensul că, în principiu, pensia este mică. Dar, o pensie medie de 1.454 lei, înseamnă mai mult decât salariul minim (iar 1,7 milioane de români lucrează pentru salariul minim) și, totodată, reprezintă aproximativ jumătate de salariu mediu net.

Este destul de clar că indexările de pensii efectuate în ultimii ani au mai echilibrat veniturile pensionarilor, în raport chiar cu salariul minim, de exemplu. Există, fără îndoială, o problemă a pensiilor mici, care sunt, însă, efectele unor salarii reduse sau ale neîndeplinirii condițiilor legale privind vârsta de pensionare sau stagiul minim obligatoriu.

Dar nivelul pensiei trebuie judecat și la nivel macroeconomic, respectiv în funcție de fondul de pensii și de deficitul bugetului. Creșterea punctului de pensie ar trebui corelată cu nivelul de contribuții plătite de angajați. În acest sens, creșterea cu 40% a punctului de pensie era și este clar nesustenabilă.

Astfel, un economist român a calculat că pentru ca majorarea punctului de pensie cu 40% să poată fi acoperită de încasările din contribuții, ar fi nevoie, la acest nivel al contribuțiilor sociale, să existe 10 milioane de contracte de muncă. Adică dublu decât sunt în acest moment în economia românească.

În caz contrar, creșterile de pensii vor trebui acoperite prin împrumuturi. Politicienii, dar și publicul larg, ar trebui să înțeleagă acest adevăr, oricât de neplăcut ar fi el.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 21 decembrie 2020