Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fuziune uriașă în industria auto mondială

stellantis_auto.jpg

Image source: 
facebook

Fiat-Chrysler și francezii de la PSA au obținut, luni, aprobarea autorității europene pentru concurență și vor parafa o fuziunea în valoare de 38 de miliarde de dolari.

Această asociere va duce la apariția celui de-al 4-lea producător auto din lume și ar putea ajuta companiile să fabrice mai ușor vehicule mai puțin poluante și mai ieftine.

În același timp, Comisia Europeană anunță că PSA – grupul format din mărcile Peugeot, Citroen și Opel, își va extinde acordul cu Toyota Motor prin creșterea capacității japonezilor și reducerea prețurilor de transfer pentru vehicule, piese de schimb și accesorii pentru a răspunde problemelor de concurență de pe continent:

Accesul la o piață competitivă pentru autoutilitare comerciale mici este important pentru mulți lucrători independenți și pentru companiile mici și mijlocii din întreaga Europă”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

În urma fuziunii va rezulta o entitate denumită „Stellantis”, care va deține mărci precum Fiat, Jeep, Dodge, Maserati, Peugeot, Opel și Citroen.

Acționarul majoritar al Fiat-Chrysler este acum „Exor” – holdingul familiei italiene Agnelli, iar investitorii PSA sunt familia franceză Peugeot, guvernul franței și compania chineză Dongfeng.

Finalizarea mega-fuziunii ar putea avea loc până la sfârșitul primului trimestru din 2021.