Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Vor fi reintroduse tarifele de roaming la telefonia mobilă?

roaming_brexit.jpg

Roaming post-Brexit
După 1 ianuarie 2021 roaming-ul între UK și UE nu va mai fi scutit de taxe
Image source: 
https://lowdown.carphonewarehouse.com/

Călătorii care vizitează țările Uniunii Europene ar trebui să verifice tarifele de roaming ale furnizorului lor de telefonie mobilă, a declarat ministrul britanic Michael Gove. Recent convenitul acord comercial UK - UE nu interzice tarifele de roaming după 1 ianuarie 2021.

Începând din 2017, utilizatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie au beneficiat de abolirea taxelor de roaming atunci când călătoresc în UE. Același a fost valabil și pentru utilizatorii din alte țări ale UE care vizitează Marea Britanie.

Înainte de 2017 utilizarea unui telefon mobil în Europa era costisitoare, cu cazuri de persoane care se întorceau din călătorii pentru a găsi facturi de sute sau chiar mii de lire sterline care le așteptau.

După ieșirea din UE la 31 ianuarie 2020, Marea Britanie a intrat într-o perioadă de tranziție în care practic toate normele și reglementările UE - inclusiv în cazul serviciilor de roaming pentru telefoane mobile – s-au aplicat în continuare.

Tranziția se va încheia la 31 decembrie 2020. Acordul comercial al Regatului Unit cu UE nu prevede continuarea interzicerii tarifelor suplimentare de roaming.

Acordul menționează că ambele părți vor încuraja operatorii să aibă “tarife transparente și rezonabile” pentru roaming.

Legislație de protejare a consumatorilor

Asta înseamnă că operatorii de telefonie mobilă vor putea aplica taxe de roaming după sfârșitul perioadei de tranziție, dacă doresc acest lucru.

Roaming UK - UE
Guvernul britanic a adoptat măsuri legislative de protecție a utilizatorilor de telefonie mobilă
Image source: 
AP

Ghidul guvernului spune: “Verificați cu operatorul dvs. de telefonie pentru a afla orice taxe de roaming pe care le-ați putea primi de la 1 ianuarie 2021”.

A fost deja adoptată legislație care ar oferi anumite garanții consumatorilor:

• O limită de 45£ pe lună a sumei pe care clienții ar putea fi taxați pentru utilizarea datelor mobile în străinătate înainte de a fi nevoiți să opteze pentru utilizarea ulterioară;

• Cerințe pentru ca clienții să fie informați atunci când au atins 80% și 100% din alocația de date;

• Operatorii ar trebui să ia “măsuri rezonabile” pentru a evita ca clienții să fie taxați pentru roaming accidental în Irlanda de Nord, ceea ce s-ar întâmpla dacă un telefon din Irlanda de Nord ar fi blocat pe semnalul mobil provenind din Republica Irlanda.

Pentru că operatorilor li se poate permite să reintroducă tarifele de roaming, nu înseamnă neapărat că vor și face acest lucru.

Problema este că, fără normele UE în vigoare, taxele ar depinde de acordurile dintre operatorii britanici și omologii lor din țările UE.

Deși ar putea avea astfel de oferte pentru a preveni creșterea imediată a taxelor la începutul anului 2021, nu există nicio garanție că vor putea să le mențină pe termen nelimitat.

Există trei factori care înseamnă că există o șansă rezonabilă ca operatorii britanici să poată continua să ofere roaming inclusiv:

• Oferte bilaterale - astfel încât un operator britanic ar încheia un acord cu un operator francez, de exemplu, pentru a permite roaming-ul inclusiv pentru clienții din Marea Britanie care vizitează Franța și pentru clienții francezi care vizitează Marea Britanie;

• Fiecare țară din UE are mai mulți operatori, astfel încât operatorii din Marea Britanie vor avea de ales companii cu care să coopereze;

• Unii dintre operatorii britanici fac parte din grupuri care operează și în țările UE.

Nicio schimbare – marii operatori

Cei patru operatori principali din Marea Britanie (EE, O2, Three și Vodafone) au refuzat să comenteze cu privire la specificul tranzacțiilor comerciale pe care le-au făcut cu alți operatori, dar au declarat că nu intenționează să reintroducă tarifele de roaming.

Operatori telefonie mobilă UK
Cei patru mari operatori de telefonie mobilă din UK nu au planuri de reintroducere a tarifelor de roaming
Image source: 

Trei dintre operatori au declarat că "oferă deja roaming fără costuri suplimentare pentru clienții săi din peste 70 de destinații, inclusiv SUA, Australia și Noua Zeelandă. Vom păstra acest mare beneficiu pentru clienți, indiferent de negocierile privind Brexit".

Vodafone a declarat că nu intenționează să reintroducă tarifele de roaming.

"Clienții noștri se bucură de roaming-ul inclusiv în Europa și nu numai, și nu avem planuri să schimbăm acest lucru pe baza rezultatului Brexit. Deci, clienții noștri care pleacă în vacanță și călătoresc în UE vor continua să se bucure de roaming inclusiv." a declarat EE.

Ne-am angajat să oferim clienților noștri o conectivitate și o valoare deosebită atunci când călătoresc în afara Marii Britanii. În prezent, nu avem planuri să ne schimbăm serviciile de roaming în toată Europa." a spus O2.