Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seceta și pandemia lovesc în fermieri. Posibile scumpiri în 2021

Unele legume ar putea fi mai scumpe în 2021 (Sursa foto: pixabay)

Legumele s-ar putea scumpi în 2021, din cauza secetei și a pandemiei. Iată ce declară la RFI Ion Păunel, membru fondator al Uniunii Salvăm Țăranul Român, organizație care-i reprezintă pe fermierii mici și mijlocii.

Ion Păunel spune că ”o mare parte din programele naționale nu o să mai continue, ele au fost închise chiar din toamna acestui an și cred că vor fi anumite dezechilibre vizavi de culturile și cantitățile de legume pe care noi producătorii le vom scoate pe piață. Avem și acum o iarnă atipică, foarte călduroasă pentru această perioadă. Ea este benefică pentru culturile de legume, verdețuri, cu care o să ieșim prima dată, cu trufandalele cu care o să ieșin și în 2021, dar cu siguranță iarna nu și-a spus cuvântul și mai avem mult până în primăvară”.

Reprezentantul Uniunii Salvăm Țăranul Român declară că legumele s-ar putea scumpi în 2021: ”În principiu, prețurile cred că în anul 2021 s-ar putea să fie puțin mai mari. Foarte mulți fermieri nu au reușit să se capitalizeze, nu au reușit să scoată nici măcar investiția sau dacă au scos investiția, nu au cu ce să înceapă noua producție și atunci apelează la credite, la prieteni, la rude, pentru a înființa noile culturi”.

 
Ion Păunel, despre ce a însemnat anul 2020 pentru fermierii mici și mijlocii