Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul comercial UE-China: sfârșit de negocieri, dar controversele persistă

ue_china.png

Negocieri online pentru acordul China - UE privind investițiile, 30 decembrie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

La sfârșitul anului trecut și în primele zile din 2021 s-a vorbit mult despre acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, smuls în ultimul moment, pentru a evita un Brexit dezordonat. Dar tot finalul anului trecut a adus Uniunea Europeană la un pas de un alt acord care ar putea modela lumea de după pandemie: cel cu China.

Cu o zi înainte de sfârșitul anului, UE și China anunțau încheierea, în principiu, a negocierilor pentru un acord cuprinzător privind investițiile (CAI).

Și, după cum susține Comisia Europeană, China va permite un acces pe piață pentru investitorii europeni mai larg decât oricând. Aceasta era, într-adevăr o problemă. În timp ce Uniunea Europeană este o piață deschisă investițiilor, adeseori chiar și în domenii sensibile, cu potențial strategic, precum infrastructura critică, de partea cealaltă, China pune tot felul de bariere.

Prin acest acord, Beijingul promite un tratament echitabil companiilor din UE, astfel încât acestea să poată concura în condiții corecte pe piața chineză.

De asemenea, acordul vizează măsuri de transparență pentru întreprinderile de stat, precum și pentru subvenții. Și acestea reprezintă o mare problemă în relațiile comerciale, câtă vreme, prin astfel de practici, companiile chineze pot veni pe piața europeană cu prețuri imbatabile, punând mari probleme producătorilor locali.

Sunt prevăzute, de asemenea, și norme împotriva transferului forțat de tehnologii. China a fost de asemenea de acord să pună în aplicare în mod eficient Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Și pentru prima dată, China a acceptat dispoziții ambițioase privind munca forțată și ratificarea convențiilor fundamentale relevante ale Organizației Internaționale a Muncii. Iarăși, o chestiune sensibilă, în contextul numeroaselor acuzații pe această temă la adresa Beijingului, privind nerespectarea unor minime condiții pentru salariați.

Mai mult, presa internațională dezvăluia recent existența a circa 400 de lagăre de muncă forțată în care ar fi internați membri ai comunității uigure. Iar aceasta nu este doar o problemă umanitară ci și una cu caracter comercial.

Rămâne apoi veșnica problemă a încălcării drepturilor omului în China și dilema morală în care se găsește societatea occidentală: este corect să faci comerț profitabil cu un guvern care se comportă tiranic cu cetățenii săi?

În ultimele decenii, pragmatismul și-a spus cuvântul în această privință. Dar în perioada post-pandemie și înarmată deja cu lecțiile crizei, Uniunea Europeană și-a propus să schimbe foaia în relațiile sale cu alți parteneri majori. Și, cum Europa nu-și poate impune principiile prin forță, rămân pârghiile comerciale.

Așa au apărut în acordul comercial toate acele dispoziții legate de condiții de lucru, muncă forțată sau dezvoltare durabilă, ceea ce reprezintă un mare pas înainte.

Dar vor fi considerate aceste dispoziții suficiente pentru ca acordul să fie, în cele din urmă, acceptat de Parlamentul European și statele membre?

Criticile deja au început să se facă auzite. Mai mulți membri ai Parlamentului European au susținut, în ultimele zile, că includerea unor astfel de prevederi într-un simplu acord comercial nu reprezintă o garanție serioasă că Beijingul își va ține promisiunile.

Iar alți critici se întreabă de ce președinția germană s-a grăbit să finalizeze discuțiile înaintea învestirii noului președinte american. Nu ar fi fost, oare, mai bună o coordonare a europenilor cu Administrația Biden, pe dosarul chinez?

Ei bine, având în vedere toate aceste dileme, temeri și critici, acordul comercial euro-chinez va rămâne o temă de dezbatere în anul 2021.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 5 ianuarie 2021