
Economie
O tragedie americană. Despre democrație și economie
imbecil.png

De aceea, este de văzut care va fi reacția piețelor de acțiuni, pieței valutare sau de titluri de datorie în următoarele zile. În același timp, adevărata miză a evenimentelor din Statele Unite ține de democrație, iar o restabilire a coordonatelor democratice va aduce mai mult calm și pe piețele financiare internaționale.
Ne aflăm, însă, într-un moment în care se poate face o scurtă trecere în revistă a evoluției economiei americane în ultimii patru ani și în care putem să marcăm măsurile economice semnificative care apar în programul noului președinte Joe Biden.
Administrația Trump a debutat cu un important pachet de măsuri fiscale, prin care au scăzut impozitele, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Efectele programului s-au văzut în creșterea economiei americane și s-au adăugat la politica Rezervei Federale de scădere continuă a dobânzilor și de derulare a unor programe masive de cumpărare de obligațiuni.
Programul economic al lui Biden prevede o creștere a impozitelor. Dar acest lucru nu se va întâmpla pentru persoanele fizice care câștigă sub 400.000 dolari pe an. În schimb, pentru venituri mai mari de 400.000 dolari pe an, rata maximă a impozitului pentru persoanele fizice va crește de la 37% la 39,6%.
De asemenea, rata de impozitare medie pentru companii va crește de la 21% la 28%. Dar modificarea de fiscalitate va intra în vigoare după anul 2021, pentru ca firmele să aibă timp să se pregătească de această schimbare.
Economia americană a fost puternic lovită de criza sanitară. În primele două trimestre ale anului trecut, scăderea ajunsese la 33%, iar rata șomajului înregistra valori record, aproape 38 milioane de americani fiind în luna aprilie în șomaj. Cu dinamismul cunoscut, economia și-a revenit în trimestrul al treilea, numărul șomerilor coborând la 11 milioane de persoane. Cu toate acestea, Statele Unite vor încheia anul trecut cu o scădere cu 3,6%, conform prognozei recente a Băncii Mondiale, și vor avea în acest an o creștere cu 3,5% și cu 3,3%, anul viitor.
Creșterea economică va fi susținută, pe de o parte, de un nou program de relansare în valoare de aproximativ 900 miliarde dolari, aprobat recent de Congresul american, și, pe de altă parte, de programul lui Joe Biden care include un plan „made in America”. Este vorba despre investiții care să conducă la dezvoltarea economiei americane. Administrația noului președinte va redefini produsul „made in America”, în sensul că marfa respectivă trebuie să aibă în componență mai mult de jumătate din materii prime sau subansamble fabricate în țară.
Astfel, guvernul federal își propune să cheltuiască 400 miliarde dolari pentru a achiziționa produse americane, la care se va adăuga alocarea a 300 miliarde dolari pentru investiții în domenii de cercetare-dezvoltare și pentru tehnologiile viitorului, precum 5G, vehicule autonome sau inteligența artificială.
Să mai adăugăm și proiectele de infrastructură: programul Biden își propune să aloce, în următorii 10 ani, 1.300 miliarde dolari pentru investiții. Pentru refacerea autostrăzilor, drumurilor sau podurilor care se află într-o stare de degradare se vor aloca 50 miliarde dolari. De asemenea, există și programe de investiții în domeniul infrastructurii feroviare și în trenuri de mare viteză.
Desigur, economia americană rămâne solidă, cea mai mare din lume, și tendința de creștere va reveni. Dar, economia nu va putea fi sănătoasă fără o democrație solidă.
Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.