Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exporturile Chinei sunt atât de mari, încât au provocat o criză de containere marine

china_export.jpg

Sursa imaginii: 
afp

Cererea pentru produsele chinezești la nivel mondial a fost atât de mare în ultima perioadă, încât a creat o criză de containere maritime şi ridicat costurile transportului pe vapoare.

Această criză a containerelor ar putea limita exporturile Chinei în următoarea perioadă, transmite Bloomberg.

Exporturile din China au fost în creştere începând din luna iulie a anului trecut, stimulate de achiziţiile de produse care au legătură cu pandemia, precum măşti şi echipamente pentru munca de acasă, inclusiv computere.

În schimb, importurile Chinei nu au înregistrat o creştere asemănătoare, ceea ce a avut drept rezultat o lipsă de containere maritime care să ajungă în China pentru a fi umplute şi trimise din nou spre pieţele externe.

Situaţia a dus la creşterea costurilor cu shipping-ul şi la majorarea preţurilor pentru produsele chineze pe pieţele externe, ceea ce ar putea afecta cererea la export, susţine Serena Zhou, analist la „Mizuho Financial Group Inc.” din Hong Kong:

"Majorarea preţurilor pentru livrările externe ale Chinei, din cauza lipsei de capacităţi de shipping, va afecta creşterea exporturilor chineze, în pofida unei cereri externe solide stimulată de sezonul sărbătorilor şi închiderii uzinelor din Europa", susţine Serena Zhou.

Analistul avertizează că această criză de containere maritime ar putea să se agraveze pe măsură ce exportatorii vor căuta să îşi prioritizeze livrările înaintea Anului nou lunar chinezesc, care începe luna viitoare.

Efectele acestei crize de containere se fac resimţite în întreaga Asie, un raport publicat la mijlocul lunii decembrie de Agenţia de promovare a comerţului din Japonia menţionând creşterea costurilor cu shipping-ul şi lipsa de containere în Asia de Sud-Est şi India.

De asemenea, cea mai mare companie sud-coreeană de shipping, „HMM Co.”, a estimat joi că lipsa de containere şi spaţii pe nave ar putea continua în prima jumătate a lui 2021. „HMM Co.” a fost nevoită să introducă un număr suplimentar de nave pe rutele spre SUA, pentru a ajuta companiile sud-coreene să îşi livreze bunurile şi va introduce o navă suplimentară spre Europa la sfârșitul lunii ianuarie.