Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poți studia la o universitate britanică fără să plătești tarifele uriașe aduse de Brexit?

Ieșirea Marii Britanii din UE aduce pentru studenții români care vor să urmeze cursurile unei facultăți din Regatul Unit prețuri care pot ajunge până la 23.000 de lire sterline pe an.

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană la 31 decembrie 2020, o mișcare care aduce schimbări importante în special pentru mobilitatea studenților din blocul comunitar care vor să studieze în Regatul Unit, dar și pentru buzunarele lor.

Înainte de Brexit studenții din blocul comunitar aveau un regim similar cu cei din Marea Britanie. Concret până în anul școlar 2020-2021 fiecare student din UE plătea puțin peste 9000 de lire sterline pentru un an de studii, bani care puteau fi accesați de la Guvernul britanic și plătiți într-un sistem de rate extrem de convenabil.

După Brexit toate aceste facilități dispar, iar studenții din UE au statut de studenți internaționali și tarife pe măsură.

Așadar confruntați cu sistemele tarifare care pot ajunge până la 23.000 de lire pe an, în funcție de specializarea aleasă, sau chiar 45.000 de lire pentru cei care vor să urmeze cursurile unei facultăți de medicină în Regatul Unit, studenții români se gândesc de două ori înainte să aleagă să urmeze studiile superioare în UK.

Cei care sunt intimidați de costurile pe care le presupun studiile universitare în Marea Britanie au de anul acesta o alternativă pe care o aflăm de la Mihaela Haiduc, Director of Education and Learning la Premium Edu, organizaţie specializată în consultanţă educaţională.

Consiliera spune că există deja universități din Marea Britanie care și-au deschis sucursale în Europa unde studenții pot plăti sume mai mici pentru aceeași programă studiată în Regatul Unit. Iar diploma este și ea recunoscută de ministerul britanic al educației.

Orice facultate ar alege tinerii, recomandarea Mihaelei Haiduc este aceeași: să opteze pentru facultățile care afișează taxele integrate.

"Italia oferă discounturi sociale prin care Guvernul acoperă o parte din taxa de școlarizare în funcție de veniturile brute ale părinților. Taxa de școlarizare ajunge la 8 – 9000 de euro pe an. Germania și Elveția oferă și ele alternative foarte bune", mai spune Mihaela Haiduc.

 
Mihaela Haiduc, director de educație la Premium Edu: Cum poți studia la o universitate britanică fără să plătești tarifele uriașe aduse de Brexit