Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2020, anul atipic. Economia scade, salariile cresc. Administrația este în top

Ieri, au fost publicate datele privind câștigurile salariale pentru luna noiembrie 2020. Informațiile sunt interesante pentru că arată evoluția salariilor într-un an complicat, așa cum a fost 2020, pentru că luna decembrie nu va schimba în mod esențial cifrele și tendințele.

Observația, oarecum surprinzătoare, este aceea că anul trecut, cu două excepții, salariile medii au crescut în toate ramurile economiei, atât în sectorul privat, cât și în administrație.

Singurele excepții sunt reprezentate de sectorul de hoteluri și restaurante și de transporturile aeriene, în care câștigurile salariale au scăzut în noiembrie 2020 față de aceeași perioadă din anul 2019.

Reducerea salarială din aceste domenii economice este ușor de explicat, industria ospitalității și sectorul de transport fiind cele mai lovite de criza sanitară.

În rest, creșterile de salarii arată că firmele au făcut tot ce au putut pentru a nu scădea veniturile angajaților, la care s-au adăugat eforturile financiare ale bugetului pentru a susține salariații prin diverse scheme de ajutor de stat.

Nu trebuie, însă, să uităm că multe companii și sectoare economice au înregistrat scăderi mari. Sunt numeroase firme care vor termina anul trecut cu o cifră de afaceri mai mică decât în urmă cu un an. Cu alte cuvinte, firmele au avut cifre de afaceri mai mici decât în anul 2019, au avut profituri în scădere, dar salariile au crescut.

Este un fenomen care nu poate rezista prea mult timp, în sensul că firmele nu pot susține acest ritm, adică nu pot să aibă scăderi ale cifrei de afaceri și să crească salariile, pentru că pierd competitivitate în raport de concurenții din alte economii.

De altfel, avem un exemplu ilustrativ chiar din datele statistice publicate ieri. În sensul că, anul trecut, producția industrială a scăzut, în timp ce salariile au crescut. Din acest punct de vedere, a fost un an cu totul atipic, care nu va putea continua.

Dacă firmele vor avea și anul acesta scăderi ale cifrei de afaceri, vor trebui să ajungă la restructurări de personal sau de salarii. Numai că anul acesta prognozele arată că economia românească va înregistra o creștere, ceea ce nu exclude că vor fi sectoare economice care vor suferi.

Salariul mediu brut a fost, în noiembrie 2020, de 5.565 lei, iar cel net de 3.411 lei. Creșterile procentuale față de anul 2019 au fost de 7% și respectiv 7,3%. Evoluția pare modestă, dar, încă o dată, trebuie avute în vedere provocările pe care le-a adus anul trecut.

Să privim puțin în urmă și să facem o comparație cu salariile de la sfârșitul anului 2016. În toate sectoarele economice se înregistrează creșteri ale salariului mediu net, dar procentajele sunt diferite.

Astfel, în toate ramurile economice, agricultură, industrie, construcții, comerț, transport, hoteluri și restaurante, sectorul financiar, informații și comunicații, a avut loc mai mult decât o dublare a salariilor. Procentajul de creștere este între 200% și 230%. În sectorul bugetar, creșterile au fost și mai mari ajungând la 265% în administrația publică și apărare și în sectorul de sănătate și cu 300% în învățământ.

Sunt cifre care confirmă că politicile publice din ultimii patru ani au fost îndreptate către creșterea salariilor din sectorul bugetar.

Să ne întoarcem la anul 2020. Un clasament al celor mai mari salarii arată în felul următor: primul loc este ocupat de sectorul de tehnologia informației și comunicațiilor cu un salariu mediu net de 10.921 lei, pe locul al doilea este sectorul financiar cu un salariu de 9.292 lei, iar apoi urmează domeniile bugetare, respectiv administrația publică și apărarea – 8.511 lei, sănătatea – 6.919 lei și învățământul – 6.260 lei.

Repetăm, acestea sunt salariile medii. Cele mai mari ies din statistică. Acest clasament inedit nu face decât să confirme că decizia guvernului de a bloca salariile plătite din fonduri publice este corectă.

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia Reală din 14 ianuarie 2021