Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră: cea mai mare parte a energiei produse în UE vine din surse ”curate”. Cum stă România?

eolian.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O analiză Bloomberg, citată de Agerpres și Caleaeuropeană.ro arată că anul trecut, în Uniunea Europeană, regenerabilele au reprezentat principala sursă de electricitate în Europa. Și este pentru prima oară în istorie când se întâmplă asta.

Desigur, atunci când judecăm aceste cifre trebuie să avem în vedere și situația cu totul specială, dată de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.

În aceste condiții, cererea de energie a scăzut considerabil, dată fiind reducerea activităților economice și limitarea deplasărilor. Însă cea mai importantă scădere s-a înregistrat în cazul energiei produse de combustibili fosili.

Astfel că resursele regenerabile au ajuns să ocupe cea mai mare pondere în producția de electricitate a Uniunii Europene,

Potrivit datelor furnizate de Reuters, care citează date provenite de la organizațiile Ember şi Agora Energiewende, sursele regenerabile au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34% în 2019.

Această creştere a fost suficientă pentru a devansa, pentru prima dată, electricitatea produsă din combustibili fosili, care anul trecut a scăzut la 37% din total.

Datele arată că producţia de electricitate realizată de centralele eoliene şi fotovoltaice a crescut cu aproape 10% comparativ cu 2019.

În schimb, producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 20%, ajungând la aproape jumătate faţă de nivelul la care era în urmă cu cinci ani.

Producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut şi ea, cu 4%, dar se menține cu aproximativ 12% peste media din ultimii 10 ani.

Ce înseamnă toate aceste cifre? Per total, ele arată că așa-numita ”intensitate a carbonului” s-a redus cu 29% în ultimii cinci ani.

Iar acest proces ar putea să se accelereze pe măsură ce Uniunea Europeană va aplica măsurile convenite de Parlament și Statele membre în așa-numitul Acord Verde (Green Deal).

Prin această politică, Uniunea Europeană își propune să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Un plan ambițios, care presupune o tranziție ce nu va fi deloc ușoară, pentru zone și industrii dependente de carbon – de la industria extractivă până la cea a producerii de energie și altele.

Bineînțeles, România este și ea parte a acestui proces. Dar cum stăm acum, din punctul de vedere al resurselor ?

Să privim la datele furnizate de Ministerul Energiei pentru 2018, un an de activitate economică susținută, când nu putea fi vorba de niciun fel de restricții.

România obținea 10% din energie din eoliene și 3% din parcurile solare. Dacă adăugăm 28% energia obținută din hidrocentrale, deci considerată curată, ajungem la un total de 41% ceea ce nu este deloc rău.

Chiar și așa, studiul Bloomberg situează România printre statele care nu fructifică suficient potențialul pentru energie solară și eoliană, înregistrând creșteri minore la acest capitol din 2015 până în prezent.

Așadar, avem loc destul pentru mai multă energie curată și pentru o tranziție inteligentă, să sperăm, cu suferințe minime.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 26 ianuarie 2021