Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buget 2020. Punct și de la capăt

pib-buget.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Finanțelor a publicat ieri datele bugetare pe anul trecut. Este un moment relevant pentru un an special, în sensul că economia românească, la fel ca majoritatea economiilor globale a înregistrat recorduri negative pe toată linia. Cel mai vizibil este deficitul bugetar, care a ajuns la un nivel istoric atât ca procentaj din produsul intern brut, 9,79%, cât și în valoare nominală, aproximativ 102 miliarde lei.

Din start, nivelul mare al deficitului oferă și un reper important pentru ritmul de creștere al împrumuturilor publice înregistrat anul trecut.

Raportul Ministerului Finanțelor arată că aproape jumătate din valoarea deficitului bugetar, 46 miliarde lei, se datorează măsurilor excepționale decise pentru a împiedica răspândirea virusului și pentru susținerea economiei. Este vorba despre facilități fiscale acordate companiilor și profesioniștilor și despre unele cheltuieli excepționale.

Sunt o serie de cifre care pot fi remarcate în raportul Finanțelor. De exemplu, garanțiile de stat acordate companiilor au ajuns la 12,5 miliarde lei. Cu mici excepții, toate capitolele de venituri bugetare sunt în scădere în comparație cu anul precedent, în timp ce cheltuielile au urcat, în unele cazuri, substanțial. Sunt, de fapt, evoluțiile specifice scăderii economice cauzată de criza sanitară.

Fondul de salarii de la nivelul economiei și-a încetinit creșterea, ceea ce a făcut ca impozitul pe veniturile din pensii să aibă cea mai ridicată pondere în creșterea încasărilor la capitolul impozit pe salarii și venit. Ceea ce este atipic pentru o economie, dar care arată un specific local și anume acela că pensiile au crescut mai mult decât salariile.

Veniturile bugetare din contribuțiile de asigurări au crescut foarte puțin față de anul 2019, dar încasările au fost afectate de măsurile luate pentru susținerea economiei, precum posibilitatea eșalonării obligațiilor bugetare și scutirea de la plata contribuțiilor de șomaj.

Din impozitul pe profit s-a încasat mai puțin decât cu un an în urmă, dar la acest capitol cu adevărat surprinzătoare este scăderea sumelor colectate de la sistemul bancar, care au coborât cu 44% față de anul trecut. Scăderea este dură și neașteptat de mare.

Veniturile din TVA s-au redus față de anul 2019, în pofida creșterii consumului. Dar, Ministerul Finanțelor arată că rambursarea de TVA a crescut, iar firmele au putut să își amâne plata obligațiilor fiscale, măsuri care au contat în ecuația încasărilor la buget.

La capitolul accize, producătorii de țigarete, au achitat la buget un nivel mai mare decât în anul 2019 și, în felul acesta, au compensat scăderile de încasări de la produsele energetice.

De asemenea, anul trecut s-a plătit către angajații bugetari din educație și justiție aproximativ un miliard de lei, în contul unor hotărâri judecătorești care au ca obiect drepturi de natură salarială. Cheltuielile cu investițiile publice au crescut, în raport se spune că sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, la 53 miliarde lei.

Bugetul arată fidel evoluția economiei românești. Toate înlesnirile fiscale de anul trecut, profiturile mai mici și reducerea consumului pentru o serie de produse și servicii s-au suprapus cu creșterea cheltuielilor. Guvernul nu a luat nicio măsură pentru reducerea cheltuielilor permanente, ba dimpotrivă, acestea au crescut o dată cu cheltuielile excepționale, reclamate de pandemie. Efectele se văd în deficitul record, ca și în creșterea destul de rapidă a datoriei publice.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 28 ianuarie 2021