Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pensiile vor fi evaluate și recalculate. Mircea Coșea: ”O reformă faraonică greu de pus în practică”

pensii_evaluate_recalculate_mircea_cosea_reforma_faraonica.jpg

Pensiile vor fi recalculate (Sursa foto: pixabay)
Pensiile vor fi recalculate (Sursa foto: pixabay)

Anunț important al ministrului Muncii: toate cele cinci milioane de dosare de pensie din România vor fi evaluate în cel mult un an și jumătate. Etapa următoare va fi recalcularea pensiilor, ceea ce înseamnă că unele asemenea venituri vor fi majorate, precizează Raluca Turcan.

Profesorul de Economie Mircea Coșea spune la RFI că recalcularea pensiilor va fi o muncă dificilă: ”Nu există un ministru al Muncii care să nu înceapă cu recalcularea, cu discuția asupra pensiilor. Sigur că se pot face foarte multe și dacă ar avea loc chiar o recalculare pe baze corecte, s-ar putea înregistra un progres în domeniul ăsta, pentru că am preveni o situație neplăcută în viitor, iar viitorul ăsta nu e foarte îndepărtat, probabil, 20-25 de ani, când sistemul actual de contributivitate nu va mai funcționa (...). O recalculare probabil că are în vedere o încercare de a echilibra puțin, pentru că sunt mari nereguli, dar și o încercare de a diminua anvelopa pensiilor, pentru că sunt pensii care nu reflectă în nici un fel contribuția și sunt pensii care rămân la stadiul de ajutor social, ceea ce în momentul de față nu mai asigură o viață corespunzătoare”.

”Eu nu cred că este un lucru fezabil, pentru că această operațiune de analiză a câtorva milioane de dosare și de recalculare cere un volum mare de muncă, în condițiile în care nu avem o informatizare bine pusă la punct în domeniul ăsta, nici măcar o evidență bine pusă la punct, cere un număr de personal calificat în domeniul ăsta mai mare decât cel prezent și cere timp. Nu mai vorbesc că și bugetarea acestei activități este complicată”, precizează el.

 

Interviul integral cu Mircea Coșea, mai jos.

 
Mircea Coșea, despre evaluarea și recalcularea pensiilor