
Economie
Scrisoare de „la revedere”. De Jeff Bezos
bezos.jpg

Adevărul este că s-a creat o literatură de specialitate din scrisorile redactate de cei mai bogați oameni de afaceri ai lumii. Warren Buffett adresează anual o scrisoare investitorilor în fondul pe care îl administrează, un document care deja a devenit clasic, iar acum Bezos le-a scris angajaților Amazon. M-am uitat atent pe document pentru a vedea cât umor, câtă filozofie de business, câte fraze motivaționale și, în general, câte idei inteligente conține scrisoarea lui Bezos. Și, trebuie să recunosc, am găsit câteva.
Prima valoare în care crede Bezos este inovarea, creativitatea. Fondatorul Amazon vorbește despre numărul de invenții realizate de oamenii din companie, despre inventivitate și îi îndeamnă pe cei cărora li se adresează să exploreze, să lase curiozitatea să le fie busolă și să nu dispere atunci când, la început, o idee pare nebunească. Jeff Bezos a creat chiar și un fel de filozofie de business prin care împarte companiile în funcție de cât de inovative reușesc să fie. Astfel, el numește firmele care reușesc să inoveze că se află în Ziua 1. Companiile care nu sunt în Ziua 1 se află deja în declin.
Jeff Bezos nu a fost un manager comod, ba chiar pe alocuri era de-a dreptul insuportabil. Dar, nu este singurul în această situație, acum știm că Steve Jobs a avut conflictele lui profesionale și personale, dar, cu siguranță, în sferele înalte ale businessului nu curge doar „lapte și miere”.
Jeff Bezos oferă și o imagine plastică a satisfacției pe care o aduce inovarea. El spune că momentul în care utilizatorii ajung să caște, să se plictisească de un produs care în urmă cu câțiva ani era o invenție surprinzătoare, reprezintă cel mai puternic compliment pentru un inventator. Este semnul că invenția a intrat în normalitate.
Amazon a creat o serie de controverse și are o listă lungă de acuzații. Optimizarea fiscală, lipsa de grijă pentru angajați, vezi și îmbolnăvirile de Covid-19 din ultimul an, acapararea pieței, faptul că pentru fiecare loc de muncă creat de companie dispar altele de la firme din domeniul comerțului clasic, toate acestea și multe altele i-au fost reproșate companiei de tehnologie.
Bezos vorbește despre plăcerea muncii. De departe, cel mai simpatic este momentul în care spune că vine la muncă în pași de dans, o expresie pe care a împrumutat-o de la Warren Buffet. Desigur, răutăcioșii ar putea spune că atunci când ești al doilea cel mai bogat om al planetei este normal să vii la birou dansând.
Fondatorul Amazon nu uită să amintească de programele sociale dedicate salariaților, respectiv creșterea salariului minim la 15 dolari pe oră (o mișcare urmată și de alte companii) sau de inițiativa de a reduce emisiile de carbon ale companiei. Totodată, Bezos arată în scrisoarea către angajați și ce va face în următorii ani. Va fi o combinație între Bill Gates și Elon Musk, adică se va ocupa de fundațiile de caritate pe care le-a înființat și de un program spațial. La care se adaugă cotidianul pe care îl deține și care i-a adus un dușman de „lux”, pe fostul președinte american Donald Trump.
Jeff Bezos a trecut și printr-un divorț, dar presa a lăsat la o parte drama familială a despărțirii și s-a concentrat pe împărțirea averii între soți. Recent, fosta soție a lui Jeff Bezos a rescris regulile donațiilor de caritate, oferind șase miliarde de dolari pe încredere, adică fără o țintă precisă, ci doar una generală.
Jeff, Bill, Mark, Elon sunt „băieții” care au plecat din garaje sau din universități și au cucerit economia acestui secol. Admirați sau contestați, acuzați sau apărați, ei au reușit să schimbe lumea.
Jeff Bezos face un pas în spate sau unul în lateral. Fiecare poate interpreta diferit lucrurile. Fondatorul Amazon părăsește munca de zi cu zi din companie și merge spre zone pe care și alți multimiliardari le testează. Nu ar mira pe nimeni dacă, în următorii ani, vom avea și teorii ale conspirației legate de Jeff Bezos.
Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest