Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oameni și porci

porci.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Va avea guvernul Cîțu curajul să limiteze numărul maxim de porci crescuți în gospodăriile populației? Dificil subiect. Nu este pentru prima dată când administrația încearcă să facă ordine în acest domeniu.

Extinderea pestei porcine africane a fost cel mai puternic impuls pentru a se încerca luarea unor măsuri. Ele au fost începute, în urmă cu doi ani, în primăvara anului 2019, de ministrul agriculturii de atunci, dar opoziția micilor crescători a făcut ca decizia privind limitarea creșterii a numai cinci porci în gospodăriile populației să nu fie nici aplicată și nici verificată. Guvernele au dat înapoi.

Acum, actualul Executiv mai face o încercare curajoasă. Printr-un ordin de ministru, aflat în dezbatere publică, se prevede din nou ca gospodăriile populației să aibă cel mult cinci porci. Dacă numărul porcinelor este mai mare, exploatația devine comercială.

Măsura propusă de Ministerul Agriculturii este justificată, în primul rând, de prezența pestei porcine africane în România. Boala a apărut prima dată în anul 2017, de atunci a avut intensități diferite de manifestare, dar a afectat serios industria de producere a cărnii de porc.

Limitarea numărului de porci crescuți în gospodăriile populației nu este doar o problemă de sănătate veterinară, ci și una de evaziune fiscală și de funcționare a pieței locale de carne de porc.

Asociația industriei de profil a realizat anul trecut un studiu care include o serie de date cu adevărat interesante. Analiza arată că în gospodăriile fără statut juridic, adică ale populației, se cresc mai mulți porci decât în exploatațiile comerciale.

Este o tradiție românească, incontestabil, care însă aduce mari probleme atunci când vine vorba de apariția unei epidemii de pestă africană. Când ai 2,2 milioane de porci crescuți în curțile oamenilor și 1,8 milioane de capete în exploatații industriale este normal ca epizootia să scape de sub control.

De altfel, marea majoritate a focarelor de pestă porcină africană au apărut în exploatații care aveau cel mult doi porci.

Interesant este că în medie, în gospodăriile populației se cresc doi porci. Acest lucru arată că regula privind creșterea a cel mult cinci porci este acoperitoare.

În același timp, este o medie înșelătoare, pentru că abate atenția de la extreme. Este un secret al lui Polichinelle pe care îl știe toată lumea: autoritățile locale, direcțiile județene de agricultură, ministerul de specialitate plus politicienii.

Sunt cetățeni care au adevărate ferme de porci în curte. Nu este nicio exagerare, sunt gospodării ale populației în care se cresc între 10 și 100 de capete. Se reproduc, se vând în târguri și oboare într-o mișcare tolerată de primari, de poliția din zonele rurale, de medicii veterinari și de autorități, în general.

De exemplu, cu ocazia măsurilor de combatere a pestei porcine africane, s-a descoperit că 136 de focare au apărut în exploatații țărănești care aveau între 10 și 100 de porci, iar 15 focare în adevărate ferme neînregistrate care aveau peste 100 de capete de porcine. Aici situația pare scăpată de sub control. Porcii nu sunt înregistrați, baza de date națională nu este actualizată, tăierile nu se înregistrează oficial, crotaliile sunt păstrate după sacrificarea animalelor la domiciliu, iar vânzările de carne se fac fără documente oficiale. Despre evaziunea fiscală și concurența neloială din acest domeniu nu vorbește nimeni.

În schimb, când se pune problema reglementării creșterii porcilor în gospodăriile țărănești, apar, inevitabil, vechile refrene: că populația nu va mai putea crește porci, că nu vom avea carne de porc românească de Crăciun, că se distruge „coloana vertebrală” a spațiului rural și multe altele.

Creșterea porcilor în gospodării este o tradiție și trebuie păstrată. Transformarea acestei tradiții într-o afacere aflată în afara legii trebuie însă oprită.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest