Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producția Dacia se oprește din cauza crizei de semiconductori

dacia.jpg

Sursa imaginii: 
Grup Renault

Producția Dacia se oprește din cauza crizei de cipuri și semiconductori.  Situația din România nu este singulară. Renault anunță că va suspenda producția “pentru câteva zile” și la o fabrică din Franța, precum și în Maroc.

Săptămâna aceasta, producția de mașini va fi suspendată “pentru câteva zile” la o uzină din Franța, la cea din România și la cea din Maroc, a confirmat, pentru Reuter, un purtător de cuvânt al Renault.

Dacia a mai fost oprită și pe 1 februarie, din aceeași cauză.

Stellantis, producătorul auto născut din fuziunea PSA Peugeot-Citroen cu Fiat-Chrysler, este chiar mai afectat. Vineri a fost oprită fabrica Opel din Germania, dar și cea Citroen, de la Zaragoza (Spania).

Surse sindicale au declarat pentru Reuters că Stellantis intenționează să reducă producția și la uzina sa din Melfi (Italia) și să trimită șapte mii de angajați în concediu.

Producătorii auto, dar și cei de electronice, din întreaga lume sunt grav afectați de lipsa de cipuri și semiconductori, utilizate inclusiv în sistemele de gestionare și asistență ale mașinilor. Acestea provin în principal din Asia, iar criza a intervenit pe fondul unei scăderi a vânzărilor și a cererii de autoturisme, anul trecut, concomitent cu o creștere a vânzărilor de laptopuri, telefoane mobile și electronice. Peste acestea s-au suprapus sancțiunile impuse de SUA (în timpul administrației Trump) unor furnizor chinezi de componente.

Alți mari producători auto, între care Ford, Toyota Motor și Volkswagen, au fost, de asemenea, afectați de lipsa semiconductorilor.