Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul supără pe toată lumea. Dacă nu acum, atunci când?

guvern.jpg

Ședință de Guvern la Palatul Victoria, ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
gov.ro

Bugetul de stat pe anul acesta este complicat. Veștile rele încep să apară. Dar, se aștepta cineva ca bugetul să fie ușor de construit? Poate doar cei naivi din punct de vedere economic, pentru că era absolut clar că o reducere a deficitului bugetar cu aproximativ 25 de miliarde lei de la un an la altul va fi dificil de realizat.

Măsurile anunțate ieri sunt următoarele:

  • pensiile nu vor mai crește anul acesta, ci doar de la 1 ianuarie 2022;
  • nu vor mai fi distribuite anul acesta tichete de vacanță;
  •  sporurilepentru salariile bugetare vor fi plafonate sau vor fi anulate;
  •  subvențiile pentru călătoriile cu trenul ale studenților vor fi reduse într-o proporție deocamdată neclară. Dar cert este că studenții nu vor mai avea 24 de călătorii gratuite pe an.

Specialiști în legislație arată că și regimul fiscal al tichetelor cadou ar putea să sufere unele modificări. De asemenea, va scădea indemnizația de hrană pentru angajații din administrația publică.

Desigur, studenții, angajații din sectorul bugetar și pensionarii vor fi nemulțumiți de deciziile luate de guvern.

Dar, sunt aceste decizii justificate? Da, nu doar prin prisma ținerii sub control a cheltuielilor bugetare, ci și dacă luăm în considerare politicile publice din ultimii ani.

După anul 2015, la capitolul pensii au avut loc indexări în mod constant. Cea mai recentă a fost cea de anul trecut, din septembrie, atunci când punctul de pensie a crescut cu 14%.

Fondul de pensii înregistrează un deficit în creștere, este susținut cu subvenții de la buget sau din împrumuturi ale statului. De aceea, creșterea cu 40% a punctului de pensie ar trebui uitată. Majorarea de anul trecut cu 14% este mai mare decât rata inflației plus jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie. Rata anuală inflației a fost de 2,5%, la care se adaugă 3,9%, adică jumătate din creșterea salariului mediu.

Ar trebui luată, însă, o decizie mai clară, care să ofere predictibilitate cu privire la ajustarea anuală a punctului de pensie. Iar acest lucru ar trebui stipulat într-o nouă lege sau printr-o modificare a actualei legi în Parlament.

În ceea ce privește sporurile salariale, situația este complicată. În anul 2016, când a început să se lucreze mai intens la legea de salarizare unitară, s-a stabilit ca obiectiv renunțarea la sporuri în sectorul bugetar sau introducerea acestora în salarii, în unele cazuri.

După patru ani, putem constata că sistemul de sporuri este la fel de stufos și complicat ca în urmă cu cinci ani. Practic, s-a bătut pasul pe loc și este clar că guvernul nu va putea să schimbe mare lucru nici anul acesta, când trebuie să scadă cheltuielile bugetare. Nu este timp. Cel mult, ar putea să blocheze orice creștere și să înceapă cât mai repede o schimbare din temelii a sistemului de sporuri.

În ceea ce privește subvenționarea călătoriilor pe calea ferată a studenților să ne aducem aminte că în urmă cu doi ani, rezervarea biletelor de tren de către studenți și neonorarea lor a dat peste cap circulația unor trenuri, în sensul că ele scriptic erau pline, dar în realitate circulau cu locurile goale.

Și, culmea, călătorii care doreau să își plătească drumul nu puteau să își cumpere bilet. Ceea ce ne arată că facilitatea gratuității totale induce un comportament incorect în rândul beneficiarilor.

Cu privire la tichetele de vacanță, lucrurile sunt clare. Voucherele de anul trecut s-au prelungit pentru anul acesta, iar valoarea tichetelor rămase în piață este estimată între 150 și 200 milioane euro. De aceea, este suficient ca tichetele de anul trecut să fie consumate anul acesta, iar cele de anul acesta să nu mai fie distribuite.

În concluzie, deciziile anunțate fac parte din efortul de reducere a deficitului bugetar. Ele sunt nepopulare și vor fi criticate de reprezentanți ai societății și de partidele politice din opoziție. Dar, acum este momentul ca Executivul să ia măsuri necesare, chiar dacă nepopulare. Dacă, nu acum, atunci când?

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest