Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectul Brexit: Nu Londra ci Amsterdam este acum cel mai mare centru financiar al Europei

brexit_ue.png

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Amsterdam a devenit cel mai mare centru financiar al Europei în luna ianuarie, în detrimentul Londrei, după ce Brexitul a forțat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platformele de tranzacționare din interiorul blocului comunitar, relatează Reuters.

Tranzacțiile din capitala olandeză au însumat în medie 9,2 miliarde de euro zilnic în luna ianuarie, peste nivelul de 8,6 de miliarde de euro tranzacționat la Londra, potrivit platformei Cboe Europe care operează în ambele orașe.

În 2020 Londra a înregistrat în medie tranzacții în valoare de 17,5 miliarde de euro în fiecare zi, comparativ cu 5,9 miliarde de euro, volumul pe bursa de la Frankfurt, a doua cea mai mare din Europa anul trecut.

Amsterdamul se situa doar pe poziția a șasea în topul centrelor financiare europene, cu tranzacții medii de 2,6 miliarde de euro zilnic, potrivit Cboe.

Ascensiunea Amsterdamului a fost prognozată de platformele de tranzacționare precum Cboe, acestea făcând pregătiri de a se muta în capitala olandeză după ce britanicii au votat în 2016 să iasă din Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul a semnalat că vrea ca activitățile financiare în euro să se mute din capitala britanică pe bursele europene pentru a construi o piață de capital mai puternică și pentru a putea supraveghea direct tranzacțiie.

Unele tranzacții cu instrumente derivate s-au mutat de asemenea de la Londra la Amsterdam iar platforma ICE a anunțat săptămâna aceasta că tranzacționarea certificatelor certificatelor de emisii de carbon va fi mutată din capitala britanică în orașul olandez.