Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu tot ce „zboară” se numește unicorn

doamna_si_unicorn.jpg

”Doamna și unicornul” (detaliu) - tapiserie franceză din secolul XIV, autor/autori anonimi, considerată de mulți specialiști drept cea mai importantă operă de artă europeană din Evul Mediu. Lucrarea, compusă din 6 piese separate, este expusă la Muzeul Cluny din Paris
Image source: 
wikipedia.org

Cel mai mare succes al unei companii de tehnologie creată de un român este de notorietate în lumea afacerilor. Deja a devenit un limbaj comun să se folosească sintagma „o companie plecată dintr-un apartament din București care a ajuns să valoreze 35 miliarde dolari”.

UiPath, căci despre această firmă este vorba, a ajuns un adevărat model pentru miile de IT-iști din România care speră și ei că vor găsi o idee și investitori pentru a construi o companie care să valoreze cel puțin un miliard dolari. Adică, să ajungă un unicorn, cum se numesc firmele de această valoare în jargon de business.

Numai că primul unicorn românesc a avut din punctul de vedere al finanțării un model de creștere de manual. În sensul că firma a reușit în mod succesiv să atragă de la finanțatori sume tot mai mari de bani, ceea ce înseamnă o creștere a încrederii investitorilor în companie și implicit o creștere a valorii firmei. O valoare care a ajuns la 35 miliarde dolari.

UiPath a mai realizat un lucru spectaculos. A reușit să devină o companie internațională plecând de la București. În ultimă instanță, compania nu mai este una românească decât prin acționarii săi. Un pas pe care va trebui să îl mai facă firma este acela de a se lista pe piața americană.

Intrarea la cota bursei de pe Wall Street ar fi o închidere logică a cercului de dezvoltare început cu câțiva ani în urmă. Practic, listarea la cota bursei americane este un moment al adevărului, atât din punctul de vedere al investitorilor, cât și din cel al finanțării companiei.

În plus, o listare ar clarifica și situația proprietarilor firmei și implicit averea acționarilor. Spunem acest lucru întrucât deja fondatorul companiei este considerat cel mai bogat român, prin prisma valorii la care a ajuns compania, dar fără o informație clară legată de participațiile la zi deținute în firmă.

Trebuie să recunosc că până de curând îmi era absolut neclar ce produce UiPath. Știam sloganul „fiecare om va ajunge să aibă un robot”, dar în același timp, înțelegeam că firma nu este de inginerie și de construit roboți.

Mai era ceva. În fiecare luare de poziție publică, reprezentanții companiei foloseau un limbaj suficient de complicat pentru ca un nespecialist să nu poată înțelege ce produce, de fapt, firma.

Recent, însă, în cadrul unei emisiuni realizate la RFI am aflat ce fabrică, de fapt, UiPath. În cazul discutat în emisiune o companie de consultanță și firma de tehnologie au pus la punct pentru o bancă o aplicație soft care ajută societatea bancară să înregistreze și să prelucreze cererile clienților cu privire la amânarea plății ratelor la credite.

Adică, în loc să lucreze o echipă întreagă de oameni, pentru că anul trecut băncile s-au confruntat cu un val mare de cereri de amânare a plății ratelor, problema a fost rezolvată printr-o aplicație. Lucrurile au devenit mult mai clare.

Mi-am adus aminte de toată această istorie atunci când am văzut că se discută tot mai intens despre un așa-zis nou unicorn românesc. Adică, o companie din Sibiu care ar valora și ea aproape un miliard dolari. Ca și în primul caz și în ceea ce privește noua firmă m-am întrebat ce produce. Acum, a fost mai simplu de aflat, este vorba despre o criptomonedă.

Din acest punct am serioase îndoieli că firma va reuși să ajungă să valoreze un miliard dolari și să își consolideze valoarea. Motivul? Piața e plină de monede virtuale. Ba chiar, există una cu nume de câine.

Dar, toate criptomonedele sunt în continuare volatile, valoarea lor scade și crește de la o zi la alta și drept urmare și valoarea companiei diferă în funcție de prețul la zi al monedei virtuale.

De aceea, o firmă care produce criptomonede are valoarea și credibilitatea monedei, adică va fi influențată de volatilitatea produsului. Cum s-ar spune, nu tot ce „zboară” este unicorn.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 16 februarie 2021