Creșterea economică: un semn de exclamare și unul de întrebare

intrebare_excla.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Rar se poate vedea o reacție de surpriză atât de mare din partea analiștilor financiari. Ieri, Institutul de Statistică a anunțat o creștere a economiei românești, în ultimul trimestru al anului trecut, cu 5,3% față de trimestrul precedent. Analiștii nu au făcut economie la epitete.

Au spus că este „o surpriză pozitivă uriașă”, că este „uluitor” sau că avansul este „enorm”. Aceste reacții sunt de înțeles dacă avem în vedere că toate prognozele indicau un nivel de creștere de cel mult 1%.

Diferența de la 1% la 5,3% este enormă și publicul larg poate fi tentat să creadă că atunci când rezultatul este pozitiv nu mai contează. Dar, analiștii financiari știu că o abatere atât de mare între prognoză și raportarea statistică este anormală sau mai exact poate ridica suspiciuni.

Dar, suspiciunile nu sunt de mare folos. O întrebare logică este: ce a determinat ca economia românească să înregistreze o creștere cu mult peste așteptări? Răspunsurile oficiale nu le avem, pentru că statistica oferă, deocamdată, doar cifra, nu și factorii care au contribuit la creșterea economică.

Însă, unele repere există, în sensul că o analiză a evoluției economiei în anul 2020, și cu precădere în ultimul trimestru, oferă o imagine a sectoarelor care au putut contribui la creșterea economiei.

Trebuie precizat că și în trimestrul al treilea al anului trecut, avansul economiei a fost cu 6,1%, în comparație cu trimestrul precedent, ceea ce arată că există deja o tendință solidă de creștere. Cine a contribuit?

Primul sector care și-a adus un aport important a fost cel al construcțiilor care a cunoscut o creștere anuală cu 16%. Desigur, influența asupra expansiunii economice din trimestrele trei și patru trebuie ponderată cu proporția din produsul intern brut pe care o are sectorul de construcții.

De asemenea, consumul a înregistrat o creștere cu aproximativ 2%, o adevărată performanță pentru un an măcinat de criza sanitară, restricțiile impuse pentru combaterea răspândirii bolii și de temerile consumatorilor.

De multe ori, s-a spus că România a oferit un pachet de ajutor și redresare prea mic. Dar, datele privind consumul ne arată că măsuri precum sprijin pentru șomajul tehnic, finanțarea programului flexibil de muncă, posibilitatea amânării ratelor bancare pentru o perioadă de timp, au fost eficiente.

Iar rezultatul a fost că ritmul de creștere al consumului s-a redus, dar a existat.

Desigur, este de interes felul în care a funcționat industria în anul 2020, pentru că este sectorul cu cea mai mare pondere în economie. Datele statistice arată că, anul trecut, producția industrială a scăzut cu 9,2%. Dar, indicatorii privind comenzile noi în industrie arată o revenire a acestei ramuri în ultimul trimestru al anului trecut.

Cel mai lovit sector a fost industria ospitalității. Datele arată o scădere a activității turistice, în anul 2020, la jumătate față de anul precedent. Cifrele privind restaurantele și cafenelele nu sunt reflectate separat în statistică, dar este evident că înregistrează scăderi mai accentuate decât domeniul turistic.

Dar, nu toate domeniile din sectorul serviciilor au avut aceeași evoluție. De exemplu, companiile din tehnologia informației și comunicațiilor au avut creșteri, datorită tendinței accentuate de trecere în online a afacerilor, a educației și a modului de a munci.

În total, activitățile de tehnologia informației au crescut anul trecut cu 22% în comparație cu anul 2019. Sectorul serviciilor profesionale se afla într-o creștere semnificativă înainte de declanșarea pandemiei și a trecut cu bine de șocul crizei sanitare, înregistrând o creștere cu aproximativ 4%.

Transporturile au suferit din cauza crizei, anul trecut, activitatea în acest domeniu a scăzut.

Surpriza creșterii economiei în trimestrul IV al anului 2020 are o semnificație și pentru anul acesta. Cei mai mulți analiști au modificat în creștere prognozele pentru 2021. Dar, dincolo de cifrele încurajatoare, important este ca impulsul de creștere să se simtă în rândul companiilor, în economia reală.

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 17 februarie 2021