
Economie
Minerit în UK: De la peste un milion la 1000 de mineri în 100 de ani
miner_uk.jpg

Un grup de peste 40 de deputați ai Partidului Conservator de guvernământ au semnat o scrisoare de sprijin în favoarea deschiderii primei mine de adâncime din ultimii 30 de ani în Marea Britanie în Cumbria.
Proiectul de investiție a fost înaintat de compania West Cumbria Mining și este examinat de consiliul comitatului Cumbria, dar propunerea a fost criticată de organizații de protecția mediului.
Susținătorii propunerii spun că noua mină va crea sute de noi locuri de muncă, inclusiv în industria siderurgică britanică prin folosirea cărbunelui extras în Cumbria și are reduce emisiile de carbon produse prin importul de cărbune din Australia și Statele Unite.
Problema este că Marea Britanie, ca și alte state de altfel s-au angajat ca până în 2035 să elimine cărbunele drept combustibil. Comitetul pentru Scchimbarea Climatică - organism public independent - a menționat faptul că 85% din cărbunele extras în Cumbria ar urma să fie exportat, ceea ce ar spori emisiile de dioxid de carbon.
West Cumbria Mining susține că investiția va crea 500 de noi locuri de muncă, dar criticii proiectului susțin că aceasta este o exagerare și că oricum în nord vest șomajul este mai redus decât media pe țară de 5%.
De la 1.000.000 la 1.000
La ora actuală în Regatul Unit mai funcționează doar 13 mine dintre care doar patru sunt la adâncime cu un număr total de angajați de circa 1000.

În 1920 erau peste 1,2 milioane mineri, număr care a scăzut constant la 700 de mii în 1950, sub 250 de mii în 1980, intrând într-un declin accelerat în timpul guvernării Conservatoare a lui Margaret Thatcher între 1979 și 1990.
De aceea este oarecum ironic că tocmai deputații partidului care a desființat practic industria minieră din UK sunt cei care azi susțin redeschiderea unei mine de adâncime. Amintirea grevei minerilor din 1984 - 1985 și a atitudinii intransigente a guvernului Thatcher a afectat popularitatea Conservatorilor în nodul Angliei, unde a fost concentrată majoritatea industriei miniere.
În alegerile din 2019 Conservatorii au avut rezultate surprinzător de bune în nordul Angliei, în mod tradițional fieful Partidului Laburist, contribuind la o majoritate confortabilă în Camera Comunelor pentru partidul condus de prim ministrul Boris Johnson.
Acum decizia privind aprobarea înființării noii mine este decisă de Consiliul de comitat Cumbria și premierul Johnson, care s-a angajat să respecte reducerea emisiilor de carbon, speră că propunerea va fi respinsă, altfel decizia finală va fi luată de guvernul său și o respingere, care pare inevitabilă, va antagoniza propriii deputați, unii dintre ei în circumscripții câștigate pentru prima oară în istorie în nordul Angliei.