
Economie
În cât timp poate renunța România la cărbune? Răzvan Nicolescu: ”Nu va fi un proces ușor”
in_cat_timp_renunta_romania_carbune.jpg

Expertul în energie Răzvan Nicolescu, fost ministru de resort, a explicat la RFI cum și în cât timp poate renunța România la cărbune, așa cum recomandă Frans Timmermans: ”Nu va fi un proces foarte ușor, mai ales în zona bazinului Oltenia, pentru că în Valea Jiului și nu știu la care dintre zone s-a referit vicepreședintele Comisiei Europene, dar în Valea Jiului lucrurile sunt destul de clare și se merge spre o închidere rapidă”.
El spune că ”în Oltenia, lucrurile sunt mai complicate, pentru că ei joacă un rol important în mixul energetic. În perioade de frig, fără producția lor e complicat, foarte complicat. Ei au și niște soluții de captare și stocare a carbonului. Adică e de văzut cum vor evolua lucrurile la ei și depinde totul și de modul cum va fi administrată societatea”.
În opinia sa, ”sigur se vor închide cele pe huilă, din mai multe motive, este tranziția energetică, dar este și o productivitate scăzută pe care o au acolo, starea echipamentelor, risc de accidente. În schimb, la lignit, depinde cum vor evolua anumite lucruri. Inclusiv antreprenori privați, mă uitam, de exemplu, Elon Musk spunea sunt dispus să finanțez cu 100 de milioane, să dau un grant celor care vor dezvolta o soluție performantă pentru captarea și stocarea carbonului. Și există un număr important de voci, multe dintre ele sunt credibile, care spun că fără a reuși să captăm și să stocăm carbonul, nu ne vom atinge obiectivele climatice, iar dacă vom reuși să captăm și să stocăm carbonul eficient și sigur din punct de vedere al mediului înconjurător, atunci centralele mari pe cărbune s-ar putea să devină perfect compatibile cu obiectivele climatice”.