Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine salvează economia

macarale_constructii.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Avem noi date privind evoluția economiei românești în anul 2020. Scăderea economică a fost de 3,9%, un nivel mai mult decât rezonabil în comparație cu statele europene și mai ales cu prognozele inițiale de anul trecut. La jumătatea anului trecut, în plină criză sanitară, estimările erau că economia locală va încheia anul cu o scădere între 8% și 10%, ceea ce arată că minus 3,9% este cu adevărat o reușită.

Dincolo de cifra scăderii, sunt de menționat evoluțiile pe sectoare. Așadar, volumul de activitate al industriei a scăzut cu aproape 10%, cauzele fiind evidente, comenzi mai puține în special în industria auto. Activitățile de spectacole, culturale și recreative, au scăzut cu 25% față de anul precedent.

Nu este, însă, deloc o surpriză, dacă ținem cont că domeniul artistic a fost printre cele mai lovite de criza sanitară și de măsurile luate împotriva răspândirii virusului.

Agricultura a scăzut anul trecut cu 16%, un nivel destul de mare, dar, agricultorii spun de fiecare dată că nu pandemia a fost marea problemă a producției agricole, ci seceta, pesta porcină africană sau gripa aviară.

Anul trecut, au existat două sectoare care au performat și care au reușit să salveze economia românească de la o scădere mai drastică. Este vorba despre sectorul construcțiilor și cel al tehnologiei informației.

Ambele ramuri ale economiei au crescut cu 10% din punctul de vedere al volumului de activitate și cu 0,6%, în ceea ce privește contribuția la evoluția produsului intern brut.

Profesioniștii din sectorul construcțiilor se tem, însă, că anul 2021 nu va fi la fel de bun precum anul trecut. Ei susțin că în 2020 au fost continuate o serie de lucrări publice și private începute în anii anteriori.

Anul acesta, în schimb, numărul de lucrări noi este mai redus ceea ce arată că este posibil ca ritmul de creștere al sectorului de construcții să încetinească. Totul depinde de demararea unor lucrări noi, în special în ceea ce privește construcția de autostrăzi

Sectorul de tehnologia informației a crescut și el cu 10% susținând rezultatul economic de ansamblu. Cele două domenii, IT și construcții, au avut fiecare o contribuție de 0,6% la creșterea produsului intern brut sau mai exact la scăderea de anul trecut.

Au fost și trei sectoare care nu au contribuit nici la creșterea PIB, dar nici la scădere. Este vorba despre sectorul bancar, cel al tranzacțiilor imobiliare și cel serviciilor profesionale. Efectul a fost zero, dar trebuie înțeles că un zero este mai bun decât un minus, adică o evoluție negativă.

Adevărata surpriză a anului trecut a fost situația investițiilor. După o bună perioadă de timp, investițiile, așa-numita formare brută de capital, au avut o contribuție pozitivă asupra PIB, de 1,3%.

Numai că influența pozitivă a investițiilor a fost practic anulată de exporturile nete, adică de deficitul de balanță comercială care a contribuit cu 1,4% la scăderea produsului intern brut. Chiar dacă exporturile și importurile au suferit o ajustare, adică o scădere, deficitul balanței comerciale a crescut în comparație cu anul precedent. Respectiv, exporturile au scăzut mai mult decât importurile, ceea ce a deteriorat deficitul balanței comerciale și implicit contribuția exportului net la produsul intern brut.

În concluzie, se poate spune că datele pe anul 2020 ne arată două sectoare care au performat, construcțiile și tehnologia informației. De fapt, cele două domenii economice au salvat ceea ce se putea salva dintr-o economie aflată în scădere destul de pronunțată.

Anul acesta, prognoza de creștere este de aproximativ 4%. Antreprenorii din sectorul privat se întreabă din ce va fi obținută creșterea economică, care vor fi industriile performante? Ar fi ideal ca alături de tradiționalele IT și construcții să se adauge industria și agricultura. Suntem abia la începutul anului și este prea devreme să se poată spună, cu certitudine, că economia va crește cu 4%.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 10 martie 2021