Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Automobile electrice: Ce poate face Europa pentru a ajunge din urmă China?

auto_electric.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pandemia a accelerat cererea de automobile electrice, notează trei oficiali europeni, care solicită Uniunii Europene (UE) într-un articol comun publicat în Franța și Germania să crească producția de baterii pentru a putea „alimenta cel puțin șapte milioane de mașini electrice” până în 2025.

„Când am lansat Alianța Europeană pentru Baterii în urmă cu trei ani, industria bateriilor din UE era departe de a se putea afirma în competiția mondială”, scriu Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, Peter Altmaier, omologul său german, și Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, într-un articol publicat recent în ziarul financiar francez Les Echos și ziarul de afaceri german Handelsblatt.

"Am făcut progrese incredibile de atunci. Până în 2025, Europa ar trebui să poată produce suficiente baterii în fiecare an pentru a alimenta cel puțin șapte milioane de mașini electrice", scriu autorii.

În 2020, „numărul vehiculelor electrice pe drumurile noastre s-a dublat la peste două milioane”, astfel încât „obiectivul UE de a crea un punct de încărcare public pentru fiecare zece mașini electrice este din ce în ce mai aproape de a fi atins”. „Dar, având în vedere că multe dintre cele 220.000 de puncte de încărcare sunt concentrate doar în câteva zone, trebuie să grăbim extinderea acestora în întreaga UE”, susțin autorii.

Din punctul de vedere al acestor oficiali, Europa trebuie să accelereze activitatea în patru domenii: reglementare, asigurare aprovizionare cu materii prime, reciclare și instruire.

Astfel, ei susțin că „lipsa forței de muncă calificate este un obstacol care poate împiedica dezvoltarea ecosistemului bateriilor auto din Europa și, prin urmare, necesită întreprinderea unei acțiuni imediate”, în timp ce „sectorul industrial estimează ca numărul de posturi vacante să ajungă la 800.000 până în 2025”.

Denumit „Inovație europeană în domeniul bateriilor”, proiectul european, în care Comisia a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că va investi 2,9 miliarde, reunește 42 de companii, inclusiv producătorii BMW, Fiat și Tesla (care are o uzină auto lângă Berlin), chimistul francez Arkema și specialistul suedez în baterii Northvolt.

Acoperind întregul lanț valoric de la materii prime până la reciclare, acesta include și start-up-uri și oferă colaborare cu numeroase organizații de cercetare și universități.

Potrivit Comisiei, se așteaptă ca ajutorul public să folosească în mod liber aproximativ 9 miliarde de euro de investiții private.

Comparativ cu China, care domină piața, Europa reprezintă doar 3% din producția mondială de celule pentru baterii auto, dar are ambiția de a o ajunge din urmă și de a obține 25% din piață până la sfârșitul deceniului.

 

Traducere de Magdalena Savitchi, după articolul AFP preluat de France24