Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analistul economic Aurelian Dochia, la un an de pandemie: Nu exclud o surpriză favorabilă în 2021

analist_economic_aurelian_dochia_an_pandemie_surpriza.jpg

A trecut un an de pandemie Covid-19. Cu ce efecte asupra economiei? (Sursa foto: pixabay)
A trecut un an de pandemie Covid-19. Cu ce efecte asupra economiei? (Sursa foto: pixabay)

Economia României ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei Covid-19 de-abia anul viitor. Estimarea îi aparține analistului economic Aurelian Dochia, care face o analiză a efectelor crizei sanitare asupra mediului economic românesc.

Aurelian Dochia spune că a fost un an atipic pentru economia României, dar că efectele crizei Covid-19 puteau fi mult mai grave: ”Evoluția anului 2020, deși a reprezentat o contracție economică puternică, aceasta a fost mai mică decât cele mai grave scenarii pe care le discutam în urmă cu un an de zile. Atunci se punea problema unei contracții care ar fi putut să depășească 5%, poate chiar 6% din PIB. Am încheiat anul cu doar 3,9% scădere a producției, este un rezultat relativ bun la nivel european. El se datorează în mare măsură faptului că au fost programe de intervenție guvernamentală, care au protejat pe de o parte puterea de cumpărare a gospodăriilor, veniturile au fost în mare măsură protejate, șomajul nu a crescut atât de mult, cum s-a întâmplat în alte crize, de exemplu în perioada 2009-2010”.

Analistul economic subliniază că ”au fost programe care au încercat să protejeze firmele și companiile și care au făcut ca până la urmă, lucrurile în 2020 să nu fie atât de dramatic negative, pe cât s-ar fi putut întâmpla. Nu au fost nici falimente în lanț, nivelul insolvențelor și falimentelor din 2020 a fost de altfel chiar mai mic decât cel din 2019”.

Aurelian Dochia precizează că este ”evident că nu toată lumea a scăpat la fel de ușor. Cele mai afectate au fost industriile legate de turism, hoteluri și restaurante, transporturile, mai ales cele aeriene”.

 

Când și-ar putea reveni economia globală și cea a României din criza economică, aflați din interviul de mai jos.

 
Aurelian Dochia, despre efectele crizei sanitare asupra economiei, după un an de pandemie Covid-19