Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Programul „locuințe pentru tinerii funcționari publici”. După haine, mâncare și concedii urmează locuințe de la stat

casa_locuinta.png

Image source: 
pixabay.com

Guvernul vrea să construiască locuințe sociale pentru bugetari. Este vorba despre o finanțare în valoare de 175 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei destinată construirii de locuințe sociale pentru tineri. Inițial, programul se adresa tinerilor, dar Executivul a separat o categorie de persoane care să poată beneficia de acest program și anume funcționarii publici.

Programul ar trebui să construiască 3.475 locuințe pentru piața liberă și aproximativ 900 de locuințe pentru funcționari publici. Evident, numărul locuințelor este mic, dar principiul contează. Bugetul programului împărțit la numărul de locuințe ce ar trebui construite ne arată că un apartament va avea costuri de 40.000 euro.

Programul este cel puțin neinspirat, mai ales dacă ne gândim că se va derula prin intermediul unui împrumut al statului. De ce? Pentru că noul plan de construcție relansează un program care nu a avut cea mai fericită derulare.

Este vorba despre așa-numitul program ANL, derulat de Agenția Națională pentru Locuințe. Ideea ANL a fost aceeași cu cea de azi și anume construcția unor locuințe sociale pentru tineri. Numai că programul a deraiat de la scopurile inițiale.

În primul rând, sistemul de repartizare a locuințelor a fost discutabil. Criteriile sociale au devenit foarte relative și au fost înlocuite cu variante care au fentat legea. Rezultatul a fost că programul ANL nu s-a mai adresat tinerilor și criteriilor sociale, ci celor care au știut să se descurce.

În al doilea rând, cei care au primit locuințele s-au bucurat și de un nivel special al chiriei. Adică, redus, mult mai mic decât cel de pe piața liberă. A fost o a doua facilitate a programului. În al treilea rând, după câțiva ani, locuințele au fost vândute la prețuri modeste.

În felul acesta, un program început prost s-a terminat și mai prost, în sensul că a deviat flagrant de la scopul inițial și anume acela de a oferi locuințe sociale tinerilor.

Este foarte probabil ca noul program pe care îl pregătește guvernul, finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei să sufere de aceleași probleme pe care le-a avut varianta ANL. De fapt, programul ANL a arătat eșecul unei viziuni etatiste.

Statul construiește locuințele, le repartizează pe baza unor criterii care sunt încălcate în multe cazuri, statul stabilește chirii mult mai mici decât cele din piața concurențială și tot statul decide, în cele din urmă, să vândă locuințele.

Spre deosebire de modelul ANL, în ultimii ani, a existat un program care chiar a funcționat, „Prima casă”, care chiar dacă a avut o serie de facilități, s-a derulat pe piață și, de multe ori, prin intermediul băncilor. „Prima casă” a avut succes și a reușit să fie util pentru tineri, inclusiv pentru cei care poate aveau o situație socială mai complicată.

Toate aceste precedente arată că noul program pe care dorește să îl deruleze guvernul are toate șansele să fie un eșec. Indiferent cât de generos din punct de vedere social se dorește a fi, programul riscă să devieze de la țintele sale.

Cu atât mai ciudat este faptul că programul a creat o ramură separată pentru funcționarii publici. Este ciudat, pentru că se accentuează facilitățile oferite sectorului bugetar.

După ce, în diverse domenii ale sectorului public, angajații primesc haine, indemnizație de hrană sau tichete de vacanță, acum aproximativ 900 de funcționari vor primi și o locuință cu chirie.

Mâncare, haine, concedii și mai nou case pentru salariații din sectorul bugetar. Nu este, totuși, cam mult?

Ne întoarcem la principii, pentru că numărul locuințelor sociale pentru funcționarii publici nu este mare. De asemenea, va fi destul de greu să fie repartizate cele 900 de locuințe la numărul de doritori.

Cel mai delicat punct din acest program este că toate facilitățile acordate sectorului public sunt finanțate din taxele, impozitele și contribuțiile plătite și de salariații din sectorul privat. Iar acest lucru nu face decât să mărească prăpastia dintre stat și privat.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 18 martie 2021