Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum îi ademenesc „sirenele” grecești pe turiștii români

sirene_ulise.jpg

”Sirenele și Ulise”, tablou de William Etty (1787 - 1849)
Image source: 
Royal Manchester Institution via commons.wikimedia.org

Vizita la București a ministrului grec al turismului arată foarte clar cât de mari sunt eforturile pe care le fac statele turistice pentru a-și salva sezonul de anul acesta. Grecia are chiar o strategie specială de promovare a turismului atât la nivel politic, dar și din punct de vedere comercial. Un exemplu a fost chiar vizita la București a ministrului grec. Concluzia întâlnirii cu ministrul Claudiu Năsui a fost că românii vor putea intra în Grecia având fie o dovada a vaccinării, fie un test PCR negativ, fie un test de anticorpi.

România, prin ministrul economiei, Claudiu Năsui, s-a angajat că instituțiile publice vor elibera cetățenilor români care vor să meargă în Grecia un certificat recunoscut de autoritățile grecești. De altfel, aceasta a fost logica vizitei oficialului grec la București, aceea de a compatibiliza documentele la nivelul celor două state.

Este un exemplu despre cum demnitarii politici ajută mediul de business. Adică, responsabilii guvernamentali vin în avangardă pentru a rezolva chestiunile birocratice care vor trebui să funcționeze pe teren, în această vară.

Anul trecut, când Bulgaria, Grecia și Serbia au venit cu ideea unui coridor turistic verde, un fel de bulă între cele patru țări, România a părut că ezită. În cele din urmă, lucrurile s-au rezolvat de la sine, în sensul că fiecare stat a aplicat un tratament asemănător pentru turiștii dispuși să vină pe teritoriul lor.

Anul acesta, situația este în principiu mai clară. Nu doar Grecia, dar și Bulgaria și-a prezentat condițiile de intrare în țară pentru turiști, care sunt identice cu cele ale Greciei. Tot o dovadă a vaccinului și tot teste.

O inițiativă importantă este cea a Comisiei Europene care a propus săptămâna trecută introducerea unui certificat digital de vaccinare la nivel european. Comisia Europeană se ferește să îl numească pașaport, dar termenii au mai puțină importanță. În esență, adeverința electronică verde este un fel de pașaport care va confirma că posesorul este vaccinat, imunizat sau a fost testat negativ, ceea ce îi va facilita călătoriile, inclusiv cele în scop turistic.

Unele state ale Uniunii Europene mai au rețineri față de adeverința verde sau pașaportul Covid, cum mai este numită, dar, Comisia Europeană pare hotărâtă să o promoveze. Oricâtă reticență ar fi în rândul politicienilor este clar că adeverința verde va ajuta la fluidizarea traficului în Europa, chiar dacă se poate vorbi de o diferență între cetățenii imunizați și ceilalți.

Numai că valoarea practică a adeverinței este mai importantă decât menajarea temerilor discriminatorii ale unei părți a populației europene.

Unde este România în materie de promovare a sectorului turistic în această perioadă de pandemie? Nicăieri. Din nefericire, în România vin foarte puțini turiști străini, europeni sau din afara Europei, în schimb pleacă mulți turiști către alte destinații.

Evident, atunci când realizează înțelegeri birocratice cu Grecia sau cu Bulgaria, administrația românească lucrează în favoarea cetățenilor, pentru că turiștii din țară vor să meargă în concedii în cele două destinații.

Dar, are România vreun plan prin care să atragă turiști străini? Asemănător cu cel al Greciei, păstrând proporțiile. În mod public, nu. Sosirile de turiști străini în țară sunt o problemă veche. Situația nu se va îmbunătăți peste noapte, dar chiar și în pandemie se poate promova România ca destinație turistică.

Deocamdată, deficitul contului curent al balanței de plăți, la capitolul turism a scăzut în ianuarie 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut, înainte de pandemie, de la 244 milioane euro, la numai 81 milioane euro.

Motivul este destul de simplu. A scăzut numărul turiștilor străini veniți în România, dar s-a redus semnificativ și numărul turiștilor români care au plecat în afara țării.

Așadar, românii vor putea să ajungă, în anumite condiții, în Bulgaria și Grecia. Turismul local se va salva probabil tot cu turiști români și cu tichetele de vacanță.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 22 martie 2021