Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce valoare are apa

apa.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ieri, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a făcut public un raport intitulat incitant: „Ce valoare are apa”. Analiza a fost publicată exact de Ziua internațională a apei. Raportul nu oferă un răspuns clar, nu se pot găsi tarifele pe care, de exemplu, le plătește un consumator în Europa sau în Statele Unite pentru un metru cub de apă, ci este doar un tip de analiză generală cu privire la modul în care se poate evalua această resursă naturală.

Raportul UNESCO pleacă de la a reaminti că apa este extrem de prețioasă, pentru că fără apă viața pe Terra nu poate exista. În același timp, două miliarde de oameni trăiesc în regiuni care sunt supuse stressului hidraulic. De asemenea, 3,4 miliarde de persoane, adică 45% din populația globului, nu au acces la instalații sanitare de calitate.

Iar studiile independente prognozează că în anul 2030, la nivel mondial, va exista un deficit de apă de 40% față de nevoia estimată la acel moment. Ceea ce arată cât de importantă este resursa de apă și mai ales cât de rațional va trebui utilizată.

Studiul vorbește despre valoarea culturală a apei, dând exemple Noua Zeelandă și India, țări în care două fluvii sunt considerate entități vii și ca atare au aceleași drepturi legale precum o persoană.

Ideea este că nu există o abordare unitară în materie de calcul al valorii apei, ci depinde de la sector la sector. Ca atare, nu există o singură valoare a apei, ci depinde de locul unde se găsește, de abundența sau deficitul din zonă sau de calitate.

Valoarea apei depinde și de avantajele pe care le oferă. De exemplu, se arată în raportul UNESCO, valoarea apei pentru securitatea alimentară este foarte rar luată în calcul la evaluarea folosirii acestei resurse în sectorul agricol.

Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, analiza arată că apa care provine din aceeași sursă și care este utilizată în același scop are o valoare percepută diferit, în funcție de utilizator. În sensul că valoarea percepută diferă în funcție de experiențele individuale și de mediul socio-economic. Deci, valoarea apei diferă în funcție de o mulțime de parametri.

Concret, raportul instituției internaționale arată o serie de indicatori care trebuie luați în calcul pentru a defini valoarea apei. Este vorba despre sursele de apă, despre infrastructura de stocare, distribuție și de reutilizare, despre nivelul de dezvoltare al serviciilor de apă și al instalațiilor sanitare, despre apa ca agent de producție și ca activitate economică, precum și valorile culturale ale apei, respectiv, atributele sale recreative, culturale și spirituale.

Agricultura utilizează, la nivel mondial, cea mai mare cantitate de apă dintre toate sectoarele economice: 69%. Analiza arată că în multe regiuni ale lumii folosirea apei pentru producția alimentară se face de o manieră ineficientă.

Apa utilizată pentru sistemele de irigații are în foarte multe state o valoare foarte mică. De asemenea, în școli, la locul de muncă sau în spitale, apa are o valoare redusă. Prețul apei crește atunci când vine vorba despre culturi cu valoare adăugată mai mare, precum legume, fructe sau flori.

Dar, ceea ce recomandă specialiștii, în toate situațiile, este o gestiune eficientă a apei.

În energie, industrie și comerț, apa este văzută ca o cheltuială care este inclusă în costuri. În plus, apa este considerată și ca o datorie financiară, în sensul că generează costuri de procesare și penalități în cazul în care compania nu respectă reglementările privind tratarea apelor uzate, de exemplu.

În concluzie, raportul UNESCO arată că un calcul al valorii apei este dificil de făcut și că el depinde de mai mulți factori și de domeniul în care este utilizată această resursă naturală. Cu alte cuvinte, știm că nu știm mare lucru despre valoarea apei. Dar un lucru pare sigur și anume că, așa după cum spun neo-zeelandezii, referitor la un fluviu local: „apa sunt eu, iar eu sunt apa”.

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 23 martie 2021