Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația, o problemă. Economia în creștere ușoară

inflatie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Banca Națională a României a publicat minuta, adică sinteza dezbaterilor din Consiliul de administrație cu ocazia ședinței din 15 martie a.c. Punctele de vedere ale celor care conduc BNR oferă o imagine asupra tendințelor care acționează în economia locală și cea globală.

Prima observație este legată de inflație. Este clar că accentuarea creșterii prețurilor i-a luat prin surprindere pe specialiști, dar, în același timp, la fel de clare sunt și cauzele creșterii inflației și anume procesul de liberalizare a pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici și creșterea prețului combustibililor, cauzată de creșterea prețului țițeiului pe plan mondial.

Cifrele inflației sunt următoarele: 2,06%, în decembrie; 2,99%, în ianuarie și 3,16%, în februarie. Evoluția inflației îngrijorează. Veștile mai bune vin dinspre economie. Trimestrul IV 2020 poate fi pus „la butonieră” cu o creștere de 4,8%, care a dus scăderea pe ansamblul anului la numai 3,9%, una din cele mai mici rate din Uniunea Europeană. De aceea, poate, este un pic de exuberanță în documentul BNR în care se spune că, trimestrul IV 2020, activitatea economică a continuat să se redreseze „într-un ritm deosebit de alert”.

Creșterea economică din ultimul trimestru al anului trecut a adus o doză bună de optimism. Cererea internă a revenit, iar factorii care au dus la această evoluție au fost consumul privat, dar nu cel al populației, ci al firmelor, și investițiile. Raportul remarcă aportul investițiilor publice, respectiv a unor lucrări de construcții noi, care pot susține redresarea economiei pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ce sectoare economice au suferit? Cele care asigură exporturile. Deficitul comercial, diferența dintre importuri și exporturi, aproape că și-a dublat efectul negativ asupra evoluției economiei față de anul precedent. Cauza este cunoscută: importuri mai mari decât exporturile.

Dar, să nu grăbim cu exuberanța. Estimările BNR arată că în prima jumătate a acestui an, economia va pierde din ritmul de creștere. Avântul luat de economie în a doua parte a anului trecut va încetini. Bineînțeles că, instabilitatea poate schimba ceva din prognoză, dar pandemia a venit cu un grad înalt de incertitudine în ceea ce privește evoluția economiei.

Și piața muncii a reacționat destul de bine. Numărul angajaților a crescut ușor în noiembrie-decembrie 2020, totuși, dinamica anuală a fost negativă, dar cifrele de șomaj nu au fost îngrijorătoare. Salariul mediu a crescut fiind impulsionat de cel din sectorul privat.

Creditarea sectorului privat a funcționat, plus 4,7%, dar în ianuarie 2021, poate și din motive sezoniere, împrumuturile acordate de bănci au mai scăzut. Ponderea în PIB a creditelor acordate sectorului privat a crescut de la 25%, în anul 2019, la 26,8%, anul trecut. De remarcat că această creștere ușoară vine după opt ani de scădere. O posibilă explicație a creșterii este pusă și pe seama moratoriilor care au avut un efect pozitiv, în sensul că soldul creditelor a crescut. Problema este ce se va întâmpla cu nivelul datoriilor după ce facilitățile oferite la plata creditelor nu vor mai fi prelungite.

Nu este de mirare că decizia BNR a fost să mențină dobânda de politică monetară la 1,25%. Semnele economiei din acest an sunt privite cu un optimism moderat. Se mizează în continuare pe o creștere mică a economiei însoțită de o stabilizare a indicatorilor macroeconomici. Numai că, așa cum scriu toate rapoartele băncilor centrale din lume, totul depinde și de evoluția situației sanitare.

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 26 martie 2021