Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Declarație de intenție: UE pune „la bătaie” 1.000 miliarde euro pentru tehnologii nepoluante

Într-un moment în care Uniunea Europeană și-a trasat țintele ambițioase privind protejarea mediului, care, însă, sunt puse sub semnul întrebării de unii decidenți politici sau din zona de business, președintele Comisiei Europene și președintele Băncii Europene de Investiții semnează împreună un editorial pe site-ul Project Syndicate.

Analiza transmite o serie de mesaje referitoare la politica europeană față de mediu. Este vorba, pe de o parte, despre determinarea și strategia europeană pentru a lupta cu schimbările climatice și, pe de altă parte, Uniunea Europeană propune un pact verde la nivel mondial.

Mai întâi, sunt evocate riscurile schimbărilor climatice și ale încălzirii globale, respectiv se spune că fără o schimbare a sistemelor energetice, industriale, alimentare și de transport, va urma ca în acest secol să aibă loc o catastrofală creștere a temperaturii, cu trei grade Celsius. Există deja semne în acest sens: anul 2020 a fost, pentru Europa, cel mai cald din istorie.

Uniunea Europeană a anunțat deja țintele mari: o scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în anul 2030, la cel puțin 55% față de nivelul din anul 1990.

La sfârșitul lunii martie, Uniunea Europeană a organizat un eveniment de anvergură având ca temă investițiile legate de protecția mediului. Estimările arată că pentru a-și atinge obiectivul de la orizontul anului 2030, Europa are nevoie de investiții de 350 miliarde euro pe an. Astfel, Banca Europeană pentru Investiții a devenit instituția care va susține obiectivele de mediu și va pune „la bătaie” 1.000 miliarde euro, în următorii 10 ani. Este o țintă pe care liderii politici și de afaceri din România ar trebui să o aibă în vedere.

Un alt obiectiv european este deja cunoscut: până în anul 2050, Europa își propune să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră net. Doar că, la nivel mondial, Uniunea Europeană reprezintă numai 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că opțiunea europeană este insuficientă. De aceea, Uniunea Europeană dorește să devină un catalizator al unui pact verde la nivel mondial bazându-se în special pe Acordul de la Paris, semnat de 196 de state. De altfel, mai multe state și-au asumat aceeași țintă de reducere a gazelor cu efect de seră cu Europa.

Deocamdată, 40% din energia electrică produsă la nivel mondial folosește cea mai poluantă sursă de materii prime, carbonul. Creșterea economică este de așteptat să aducă și o creștere a consumului de energie ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o dezvoltare și utilizare a tehnologiilor nepoluante.

Europa este gata să investească în programe de energie verde în Africa, în proiecte industriale de decarbonizare în Asia sau în fabricarea de baterii în America Latină, se arată în editorialul semnat de Ursula von der Leyen și președintele Băncii Europene de Investiții. De asemenea, se precizează că Europa are și expertiza și finanțările necesare pentru aceste proiecte.

Uniunea Europeană își propune să devină un exportator activ de tehnologii verzi, precum utilizarea hidrogenului, folosirea resurselor regenerabile și a soluțiilor de stocare a energiei. La nivel global, o serie de state și-au propus să atingă obiectivul emisiilor zero net și de aceea tehnologiile verzi dezvoltate la nivel european pot fi exportate.

Un al treilea obiectiv este dezvoltarea economiei circulare. Analiza semnată de Ursula von der Leyen și președintele Băncii Europene de Investiții se încheie cu precizarea că strategia verde trebuie aplicată de mai mulți actori: guverne, companii, orașe, instituții financiare și societatea civilă.

Uniunea Europeană se plasează în poziția de lider al strategiilor de luptă cu încălzirea climatică și al tehnologiilor curate. Să fim realiști. China și Statele Unite se află și ele în jocul noii „economii verzi”, dar, faptul că Uniunea Europeană își declară intențiile să intre în acest business este absolut normal. Vom vedea rezultatele.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Capital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 5 aprilie 2021