Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensiva jihadistă blochează investițiile grupului Total în Mozambic

mozambic.png

Sursa imaginii: 
France24

Specialiștii estimează că exploatarea rezervelor gigantice de gaze offshore din provincia nordică Cabo Delgato, ar putea permite Mozambicului să-și relanseze economia. Dar expansiunea jihadistă, subestimată până la capturarea, în martie, a orașului Palma,  zădărnicește planurile companiei petroliere franceze Total dar și pe cele ale guvernului mozambican.

O coincidență nefericită: orașul Palma a fost capturat de către un grup jihadist pe 24 martie chiar înainte ca Total să fi anunțat reluarea lucrărilor pe situl de gaze offshore pe care compania îl controlează. Astfel, din cauza insecurității mari din zonă din ultimele zece luni, lucrările au fost suspendate.

Acest proiect - prima fabrica de gaze naturale lichefiate (GNL) din țară - include dezvoltarea a două spații industriale și construirea a două instalații de lichefiere cu o capacitate totală de 13,1 milioane de tone pe an. Total spera să poată începe să extragă gazul din 2024, dar capturarea orașului Palma va amâna acest proiect timp de cel puțin câteva luni.

Al patrulea potențial exportator mondial de gaze

Datorită descoperirii, la începutul anilor 2000,  a rezervelor de gaze, această țară din sudul Africii, care dispune de zăcăminte cu aproape 5.000 de miliarde de metri cubi de gaz, ar putea deveni într-un deceniu al patrulea cel mai mare exportator de gaze din lume după SUA, Qatar și Australia, scria jurnalul francez Le Point în februarie 2020.

Exploatarea acestor resurse reprezintă o promisiune a unei dezvoltări economice spectaculoase pentru bugetul acestei țări în care în 2014, aproape 50% din populație, trăia sub pragul de sărăcie, potrivit Băncii Mondiale. În 2019, firma de consultanță Wood Mackenzie, citată de jurnalul Les Échos, a estimat că proiectul va aduce venituri fiscale de 3 miliarde de dolari pe an pentru statul mozambican. „Suficient pentru a dubla bugetul de stat”, a subliniat cotidianul economic.

În această provincie, care se învecinează cu Tanzania, a apărut la începutul anilor 2000 un grup care, de atunci, a promis loialitate față de organizația Statului Islamic (ISIS).

Sectă religioasă

"A fost inițial o sectă care a existat în perioada 2007-2010 și care avea ambiția de a crea un califat islamic. Chiar de la început, le-a cerut membrilor să părăsească societatea și să nu interacționeze cu oficiali, cum ar fi poliția". explică Éric Morier-Genoud, profesor de istorie africană la Universitatea Queen din Belfast, contactat de  France 24.

Devenită organizație, sub numele Al Shabab (mișcarea tinerilor luptători), aceasta nu recunoaște existența statului. Este adeptă a salafismului jihadist, spre deosebire de alte grupuri ale minorității musulmane din nordul Mozambicului.

În 2017, gruparea începe să lupte  împotriva statului mozambican și, în anul următor, promite loialitate față de ISIS. În august 2020, după două încercări nereușite, combatanții au reușit să cucerească orașul portuar Mocímboa da Praia, la sud de Palma, pe care îl controlează și acum.

Dezinteresul  Statului Islamic pentru compania Total

Pentru Éric Morier-Genoud, faptul că grupul jihadist s-a dezvoltat în aceeași provincie în care se găsesc resursele de gaze ale țării este o coincidență. "Dar acest lucru va schimba mersul războiului". "Total, la fel ca guvernul mozambican, este îngrijorat, și va trebui să întreprindă mai multe acțiuni pentru a proteja situl." Cu toate acestea, profesorul universitar susține că proiectul nu va fi anulat „ci va fi întârziat”.

Wassim Nasr, jurnalist la France 24, specializat în rețelele jihadiste, crede, de asemenea, că atacul de la Palma nu are nicio legătură cu proiectul de gaze naturale ale companiei Total. Potrivit acestuia, prezența companiei franceze a atras atenția presei internaționale, dar nu și a instrumentelor de propagandă ale IS.

"În toată propaganda grupării ISIS care a început în Mozambic în iunie 2019, s-a pomenit foarte puțin despre acordurile dintre Total și companiile de securitate private, fără a face referire exactă la companie. Mai mult, chiar după atac [din 24 martie], ei au numit Palma un oraș strategic, dar nu au vorbit despre Total ", adaugă el.

Atac „umilitor”

Prin urmare, nu există nicio legătură directă între reluarea activităților companiei Total și atacul asupra Palma. Dar juxtapunerea acestui anunț și amploarea atacului care a urmat este „deosebit de umilitoare” pentru guvern, care promisese investitorului francez să asigure securitatea pe un perimetru de 25 km, a declarat Alexandre Raymakers, cercetător la institutul britanic Verisk Maplecroft, intervievat de AFP.

"Este o demonstrație clară că grupul este mai pregătit, dotat din punct de vedere militar și că nu dă înapoi", rezumă el.

Grupul jihadist Al Shabab recrutează acum noi membri din rândul tinerilor locali dezamăgiți de lipsa perspectivelor economice legate de proiectul de gaze. Potrivit experților, dintre recruți fac parte și mulți tanzanieni dar și alți străini.

Săptămâna trecută armata statului Mozambic a lansat o ofensivă pentru a încerca să recupereze orașul acaparat de rebeli. Uniunea Africană (UA) a solicitat și ea întreprinderea unor „acțiuni regionale și internaționale urgente”.

O urgență este și evacuarea miilor de supraviețuitori ai atacului, care au fugit din Palma. În ciuda mai multor acțiuni de evacuare, numărul persoanelor adunate pe peninsula Afungi, lângă situl companiei Total, a crescut din nou. După atac, între 6.000 și 10.000 de oameni au cerut ajutor de la administratorii siturilor de exploatare.

 

Traducere de Magda Savițchi după reportajul France24