Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Financial Times: Țările cu un ritm lent al vaccinării anti-covid vor avea o redresare economică slabă

vaccinare_uk.jpg

Vaccinare UK
Ratele de infecție la persoanele vârstnice a scăzut după începerea campaniei de vaccinare
Image source: 
Sky News

Ţările cu noi cazuri numeroase de Covid-19 şi un ritm lent de vaccinare vor înregistra o redresare economică slabă, semnalează luni publicaţia „Financial Times”, citată de Agerpres.

Cel mai important impuls al creşterii economice în acest an va fi capacitatea fiecărei ţări de a controla pandemia, astfel că economiile cele mai avansate le vor depăşi în lunile următoare pe cele emergente la capitolele creştere economică, indicatori financiari şi încrederea investitorilor, conform indicelui Brookings-FT.

Astfel, șansele unei redresări economice globale coordonate în urma pandemiei au scăzut, întrucât desfăşurarea lentă a vaccinării şi noul val de infectări în unele ţări au ca efect ''perspective de creştere puternic divergente'', potrivit analizei FT.

Datele economice ale economiilor emergente s-au înrăutăţit în ultimele şase luni faţă de cele obişnuite de când a început elaborarea acestui indice în anul 2012, în timp ce randamentele economiilor avansate au crescut odată cu redresarea pieţelor financiare.

În plus, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi ONU au avertizat săptămâna trecută că statele sărace afectate de consecinţele economice şi sanitare ale pandemiei riscă să se confrunte cu o criză a datoriilor, în lipsa unor acţiuni mai ambiţioase din partea instituţiilor multilaterale şi statelor cele mai dezvoltate, inclusiv prin relaxarea plăţii datoriilor şi o furnizare sporită de vaccinuri anti-Covid-19.

De asemenea, reţeta pentru o revenire economică puternică şi durabilă rămâne aceeaşi ca în ultimii ani, adică măsuri hotărâte de punere a virusului sub control împreună cu stimulente monetare şi fiscale echilibrate, cu accent pe politicile care susţin cererea şi în acelaşi timp sporesc productivitatea, explică profesorul Eswar Prasad, membru al Brookings Institution.

Conform indicelui Brookings-FT, SUA şi China, primele două cele mai mari economii ale lumii, conduc redresarea economică la nivel global, dar fiecare cu un mix de politici diferit. Astfel, în timp ce SUA mizează pe stimulente fiscale, China se axează pe termen lung pe creşterea consumului şi a sectorului serviciilor.

Pe de altă parte, în Europa şi în mare parte din America Latină perspectivele de creştere sunt slabe, iar prognozele FMI aşteptate săptămâna aceasta vor indica probabil şanse reduse ca producţia să atingă până anul viitor nivelurile anterioare pandemiei.

Aceste politici indecise afectează încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri din economiile mai slabe, ceea ce se adaugă constrângerilor economice, concluzionează profesorul Prasad.