Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Companii, vi se pregătește ceva! Un impozit minim la nivel mondial

impozit_taxe.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Secretarul Trezoreriei americane a făcut ieri una dintre cele mai interesante declarații din ultimii ani. Janet Yellen, care este practic în varianta europeană, ministrul finanțelor american a afirmat că se dorește instituirea unei rate minime a impozitului pentru companii, la nivel mondial.

Interesant. Secretarul Trezoreriei a oferit doar două amănunte despre potențialul impozit mondial și anume că inițiativa va fi susținută de grupul G20 și că o astfel de abordare fiscală ar opri tendința remarcată în ultimii ani de a scădea taxele sau impozitele până la un nivel de dumping fiscal.

Noțiunea de dumping fiscal a făcut deja carieră și se referă la unele state care reduc foarte mult rata fiscalității pentru a atrage investitori. Dintr-un anumit punct de vedere și România a intrat la un moment dat într-o cursă a dumpingului fiscal, alături de Bulgaria, rata impozitului pe venit fiind cel mai bun exemplu.

Dacă intenția lui Janet Yellen va deveni realitate ne vom afla, pentru prima dată, în fața unui impozit aplicat la nivel mondial. Să citim doar lista statelor care formează G20: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Regatul Unit, Turcia, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Despre ce vorbim? Practic, despre economiile care contează la nivel global, fie că este vorba de economii dezvoltate sau emergente. Adică, dacă impozitul s-ar aplica pentru început doar în statele grupului G20 ar însemna practic o parte importantă a economiei mondiale. Dacă lucrurile vor merge bine, este posibil ca G20 să ajungă la un acord asupra unei taxări minimale la nivel global până în luna iulie a acestui an.

Dacă va exista o înțelegere la nivel politic, impozitul minim mondial va fi calculat și stabilit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), o instituție care are prestigiul, caracterul de neutralitate, dar și experții necesari pentru a realiza un astfel de demers fiscal.

Interesant este că aplicarea unui impozit minim mondial ar aduce aproape de rezolvare o problemă care a suscitat deja multe controverse și anume modul de impozitare a companiilor digitale.

Tema a dus la dispute serioase, în anii trecuți, între Uniunea Europeană și Statele Unite, după ce unele state europene au început să aplice impozite speciale pentru firmele din industria tehnologică.

De altfel, tot OECD a arbitrat și disputa fiscală Europa-America pentru companiile tehnologice. Dar, un impozit minim pentru economia globală ar putea rezolva și problema așa-numitelor companii GAFAM, adică Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft.

Este posibil să se ajungă la o armonizare a impozitelor la nivel mondial? Dacă privim declarațiile politice de ieri ale secretarului Trezoreriei americane am putea spune că proiectul se va implementa.

Dacă luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, putem fi sceptici față de aplicarea unui astfel de impozit minim la nivel global.

Să ne gândim că în Uniunea Europeană fiscalitatea a rămas prerogativa statelor membre. De la înființare până acum, Uniunea Europeană nu a putut să găsească soluțiile pentru a realiza o bază fiscală comună.

Libertatea de mișcare a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor și a persoanelor, principiile pe baza cărora s-a construit Uniunea Europeană la nivel economic nu au fost suficiente pentru a realiza și un grad de taxare comun.

De aceea, intenția exprimată de secretarul Trezoreriei americane este una din cele mai mari provocări din ultimele decenii. Va reuși economia globală să aibă un impozit minim? Aceasta-i întrebarea.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 6 aprilie 2021