Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lucrează Apple la proiectul unui automobil fără șofer?

apple.png

Tim Cook la sediul Apple din Cupertino, California, noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
Brooks Kraft Apple Inc./AFP/ via France24

Într-un interviu acordat recent pentru New York Times, directorul general Apple, Tim Cook, sugerează interesul grupului său pentru proiectele care vizează construcția de automobile autonome, fără însă a confirma ideea unui vehicul sau a unei tehnologii specifice mărcii Apple.

"Autonomia în sine este o tehnologie de bază, după părerea mea. Automobilul este într-o mulțime de feluri un robot. O mașină autonomă este un robot. Există multe feluri prin care poți folosi tehnologia autonomă. Vom vedea ce va face Apple", spune el.

Cook a refuzat să comenteze zvonurile conform cărora Apple dezvoltă propria sa mașină sau o tehnologie de conducere fără șofer, dar a reamintit că grupul din California „investește foarte mult la nivel intern”, "Multe dintre aceste idei nu vor vedea niciodată lumina zilei. Nu spun că este cazul acestui proiect".

„Ne place să integrăm hardware-uri, software-uri și să găsim punctele de intersecție ale acestora, pentru că noi credem că acolo e adevărata magie”, a adăugat el pe podcastul Sway.

De câteva luni, mass-media vorbește despre posibile parteneriate  Apple cu producătorii de automobile. Recent, s-a anunțat că firma americană a fost pe punctul de a încheia un acord cu multinaționala sud-coreeană Hyundai pentru construcția de mașini electrice. Totuși, cele două companii nu au confirmat.

Tim Cook a fost, de asemenea, întrebat despre cele două conflicte majore în curs cu platforma concurentă  Facebook, pe de o parte, și compania care produce jocuri video Epic Games (Fortnite), pe de altă parte.

Producătorul de iPhone este acuzat de aceste două companii și de alții că abuzează de poziția sa ca platformă dominantă, pentru a dicta termenii de folosire a diverselor aplicații. Abuzurile se referă fie la reglementările privind confidențialitatea datelor, fie la comisioanele pe App Store, platforma de descărcare a aplicațiilor.

Apple se confruntă, de asemenea, cu investigații din partea autorităților americane, privind posibile practici anticoncurențiale. Dar liderul său a asigurat că pentru companie prioritară este siguranța utilizatorilor săi.

El adaugă că „Apple a contribuit la construirea unei economii care aduce peste 500 de miliarde de dolari pe an primind doar o mică parte din acea sumă rezultată din toată inovația pe care a facilitat-o ​​și din costurile de operare a magazinului (App Store). Așadar, nu putem nega că App Store este un miracol economic”.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul AFP preluat de France24