Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la Cîțu la Bezos. Există o legătură

catu.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro/france24

Premierul Florin Cîțu a avut ieri o intervenție care atrage atenția. Premierul a declarat că în luna februarie au crescut peste estimări cheltuielile cu personalul. Și, în continuare, i-a cerut ministrului finanțelor să arate de unde vine această creștere de cheltuieli.

Doar această intervenție este de luat în seamă, în sensul că arată că premierul urmărește încadrarea în plafonul de cheltuieli cu salariile pe anul 2021. Respectiv, legislația și declarațiile oficiale arată că salariile bugetare vor trebui să rămână la nivelul lunii decembrie 2020.

Are dreptate prim-ministrul Cîțu? Iată cifrele. În decembrie 2020, cheltuielile bugetare cu personalul au fost de 10,2 miliarde lei. Cu o lună în urmă, în noiembrie 2020, cheltuielile cu salariile erau de 9,2 miliarde lei. Deci, într-o o lună, cheltuielile au fost cu un miliard de lei mai mari.

O posibilă explicație poate fi aceea că primele plătite în luna decembrie, o lună tradițională pentru acordarea de recompense salariale, au fost de un miliard lei. Tot ce se poate. Dar, acest lucru face mai dificil de stabilit care este suma lunară în care ar trebui să se încadreze bugetul de stat la capitolul cheltuieli cu salariile bugetare.

Dacă am calcula invers, plecând de la alocarea anuală pentru salarii, care este de aproximativ 110 miliarde lei, rezultă că în medie în fiecare lună ar trebui să fie cheltuiți 9,17 miliarde lei.

Ce s-a întâmplat anul acesta? În ianuarie, au fost cheltuiți 9,14 miliarde lei, iar în februarie sumele pentru salariile bugetare au urcat la 9,3 miliarde lei. Ceea ce înseamnă că există într-adevăr o creștere a cheltuielilor de la buget cu salariile. Atât în luna februarie, față de ianuarie 2021, dar și în februarie comparativ cu noiembrie 2020, totalul salariilor plătite de la bugetul de stat a crescut.

Dacă ne vom raporta la media ce trebuie urmărită anul acesta, 9,17 miliarde lei, vom constata că în luna februarie cheltuielile au fost mai mari. Desigur, explicația creșterii cheltuielilor poate fi simplă. Creșterea ar putea să provină, de exemplu, de la cheltuielile mai mari cu salariile medicilor prilejuite de vaccinare.

(Citește și: Guvernul supără pe toată lumea. Dacă nu acum, atunci când? )

Cert este că în afară de explicațiile creșterii cheltuielilor, important este mesajul public al premierului care arată că șeful Executivului urmărește cu atenție evoluția cheltuielilor cu personalul și, în general, cheltuielile bugetare. Este un lucru bun, pentru că altfel, pe nesimțite, ne-am putea trezi, din nou, cu creșteri ale cheltuielilor cu salariile bugetare peste limita de anul acesta.

Respectarea indicatorilor bugetari este esențială anul acesta. Guvernul a promis că nu va opera nicio creștere de taxe sau impozite. Ceea ce este credibil, dar, în același timp, arată importanța încadrării în bugetul construit.

În altă ordine de idei, ieri am fost martorii unui paradox. Nu în România, ci în Statele Unite.

Președintele Joe Biden a lansat un program de redresare a economiei americane, pentru infrastructură, în valoare 2.300 miliarde dolari. Numai că acest program va fi parțial alimentat prin creșterea impozitelor pentru companii de la 21% la 28%. Surpriza a fost că, ieri, într-un comunicat, șeful Amazon, Jeff Bezos, a transmis că susține creșterea impozitului pe profit. Ceea ce este surprinzător, să vedem un om de afaceri care să laude creșterea taxelor, dar nu atât de șocant.

Șeful Amazon a fost un critic vehement al fostului președinte american, Donald Trump și un susținător al lui Joe Biden. O analiză a unui institut economic arată că Amazon plătește în America impozite sub cota standard. Nu în ultimul rând, Amazon este o companie foarte mare care va putea rezista chiar și în fața unei creșteri de taxe.

Dar, gestul există: un guru al afacerilor salută o creștere de impozit. Iată cum, criza ne poate aduce nenumărate surprize.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 8 aprilie 2021