Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, cine mai muncește la stat?

prognoza_grafic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Încurcate sunt căile legislației care oferă facilități în sectorul bugetar. De exemplu, publicația electronică profit.ro a descoperit ieri că funcționarii de la ANAF care primesc sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă au dreptul și la 10 zile în plus de concediu. Cel puțin așa spune legea sau, în fine, un ordin de ministru. Ce mai contează.

Regula celor 10 zile de concediu în plus se aplică începând cu anul acesta și nu este valabilă doar pentru fisc, ci pentru toate instituțiile statului. Adică, acolo unde se plătește sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, 15% în plus la salariul de bază, se acordă, și un bonus de 10 de zile de concediu de odihnă la perioada legală.

Cât de mulți sunt angajații din sectorul public care primesc sporul de muncă periculoasă și cât de justificat este acest spor, nu știm. Nu există o statistică oficială în acest sens, dar știm că noua legislație privind salarizarea din fonduri publice își propune să curețe sistemul de sporuri. Este un proiect ambițios care, însă, va trebui dus până la capăt.

Nu este singurul caz în care salariații din administrația publică, locală sau centrală, au o serie de privilegii câștigate prin lege sau obținute la fața locului.

Săptămâna aceasta, primarul sectorului 1, Clotilde Armand a postat pe Facebook câteva reguli privitoare la salariații instituției. Astfel, cei care nu folosesc registrul de prezență nu vor mai fi plătiți, ziua de vineri nu va mai fi cu un program atât de scurt ca până acum, iar concediile medicale vor fi verificate.

Tradus, înseamnă că până acum unii angajați ai primăriei încasau salariul fără să treacă zile întregi pe la muncă. De asemenea, există un obicei în administrație ca vinerea să fie zi de muncă scurtă, atât de scurtă încât pentru unii să nici nu înceapă.

În ceea ce privește verificarea concediilor medicale așteptăm rezultatele controlului, dar, cu siguranță, situația este complicată încât eventuale suspiciuni sau nereguli vor deschide o discuție delicată pe marginea corectitudinii medicilor care au parafat actele oficiale.

Există informații, din surse sigure, care arată că la Primăria sectorului 1 erau salariați care treceau pe la muncă doar pentru a-și lua salariul.

În schimb, însă, angajații statului nu iartă nimic atunci când vine vorba să profite de orice portiță legală pentru a-și rotunji veniturile. Recent, funcționarii de la ANAF au câștigat în instanță un spor salarial care fusese tăiat de conducerea instituției.

Cazurile profesorilor și magistraților, care au câștigat în instanță drepturi salariale, sunt deja cunoscute, iar procesele și plățile efective s-au întins pe parcursul multor ani de zile.

Să luăm un exemplu din Franța. Ieri, spre surprinderea generală, președintele Emmanuel Macron a anunțat desființarea Școlii Naționale de Administrație, celebra ENA. Era o promisiune mai veche a președintelui, pe care mulți au crezut-o uitată. Dar care ieri a devenit realitate. Explicația președintelui francez, în cazul desființării Școlii Naționale de Administrație a fost că „nu mai este cazul să aibă loc o reformă a sistemului public, ci o revoluție”.

Bineînțeles că Franța nu va rămâne fără o școală pentru funcționarii publici. Celebra ENA va fi înlocuită de un Institut de Servicii Publice, care însă își propune să schimbe modul în care se recrutează și în care se selectează candidații, să schimbe felul în care sunt pregătiți studenții și, în cele din urmă, modul în care se construiesc carierele funcționarilor publici.

„Avem nevoie de servicii de excelență și nu de protecție pe viață”, a spus președintele francez, referitor la administrația publică.

Să ne aducem aminte că de multe ori în România s-a spus că o instituție sau alta ar trebui desființată pentru că nu funcționează. Nu s-a întâmplat niciodată. În schimb, salariile, sporurile și concediile au mers nestingherite.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 9 aprilie 2021