Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Val de temperaturi negative peste podgoriile din Bordeaux și Bourgogne

vin_francez.png

Sursa imaginii: 
AFP via France24

Temperaturile foarte scăzute înregistrate săptămâna aceasta, mai ales în centrul și în sud-vestul Franței, cu un minimum de -5 °C în noaptea de marți spre miercuri, ar putea afecta grav producția podgoriilor din regiunea Bordeaux.

Sindicatele viticole  spun că este prea devreme pentru a face un bilanț al impactului asupra recoltei, ținând cont că temperaturi scăzute se anunță și pentru săptămâna viitoare.

Podgoriile de la Graves, Entre-deux-Mers, Sud-Gironde (Sauternes și Barsac), Blaye Côtes de Bordeaux au fost afectate, conform primelor rapoarte, dar nu se știe încă în ce proporții, spune un purtător de cuvânt al Consiliul Interprofesional al vinulului de Bordeaux (CIVB).

Mayeul L'Huillier, directorul Sindicatului vinurilor din Graves spune că ”situația este  aproape catastrofală și nu există zone care să nu fi fost afectate”, chiar dacă viticultorii mai trebuie să inspecteze unele parcelele. „Ne rămâne să vedem cum va fi vremea și ce impact vor avea următoarele episoade de îngheț”, adaugă el.

În podgoria Barsac, unde miercuri s-au înregistrat -3,5 grade la miezul nopții, au fost afectate între 50 și 90% din culturi”, a estimat Frédéric Nivelle, director tehnic la Château-Climens.

Pentru a lupta împotriva înghețului, în timpul nopții, mulți viticultori au aplicat metode inedite pentru a-și salva roada. Unii au instalat lumânări uriașe între rândurile de viță de vie, au aprins baloți de paie și au instalat dispozitive care suflau aer cald. „Putem să încălzim temperatura un pic, dar când ajunge la -5 -6, nu se poate face mare lucru”, a spus domnul L'Huillier.

În acest an, unul din cinci viticultori din Bordeaux a pierdut mai mult de 70% din recolta lor, potrivit cifrelor Camerei de Agricultură.

Temperaturile scăzute au afectat de asemenea podgoriile din regiunea Bourgogne.

Ministrul agriculturii, Julien Denormandie, a anunțat joi seara că guvernul are în vedere declararea stării de urgență agricolă.