Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambiții, proiecte și realism în industria energetică

romgaz.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Romgaz

Industria energetică din România este în plină efervescență. O serie de evenimente, fapte și transformări au atins punctul critic și ele vor influența sectorul energetic autohton pentru următorul deceniu. Cea mai vizibilă și cea mai spectaculoasă este ambiția cu care compania Romgaz își propune să aibă un cuvânt de spus în exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră. Respectiv, Romgaz a făcut o ofertă de preluare a participației Exxon în perimetrul din Marea Neagră. 

Fără îndoială, este o mișcare nemaiîntâlnită în ultimele trei decenii și anume o firmă deținută majoritar de statul român să preia activele unei mari companii petroliere americane.

Acesta pare a fi singurul beneficiu, obținut probabil neintenționat, al schimbărilor repetate ale legislației specifice exploatării offshore care au exasperat investitorii și i-au făcut să amâne decizia de începere a exploatării de hidrocarburi din Marea Neagră.

De altfel, și reprezentanții Romgaz cer acum o schimbare a legii offshore, adică statul cere de la stat o soluție legislativă mai favorabilă investițiilor, dar, paradoxal, modificarea legii nu se va putea face decât după ce se va clarifica situația vânzării participației Exxon.

În cazul stabilirii în această perioadă a unor prevederi legale mai favorabile investitorului este posibil ca procesul de preluare inițiat de Romgaz să fie compromis. În această situație, modificarea legii offshore ar trebui făcută cel mai rapid imediat după clarificarea tranzacției Romgaz-Exxon.

Între timp, compania românească a anunțat că se pregătește să găsească finanțare pentru preluarea participației din Marea Neagră. Este o abordare profesionistă, directorul economic al Romgaz a vorbit despre opțiunile pe care le are firma: surse proprii, un credit sindicalizat și o emisiune de obligațiuni.

De asemenea, sunt în discuție jurisdicția în care se va derula operațiunea de finanțare și moneda în care se va realiza împrumutul. Toate aceste repere arată că Romgaz are o abordare potrivită, extrem de serioasă în ceea ce privește găsirea de finanțare pentru achiziția participației Exxon.

Totodată, este și un moment favorabil întrucât piețele financiare internaționale au lichiditate suficientă, iar dobânzile sunt foarte mici.

Dacă la acest capitol Romgaz are o strategie profesionistă, nu la fel stau lucrurile în ceea ce privește finalizarea construcției centralei de gaze naturale de la Iernut. Romgaz a anunțat că a reziliat contractul cu actualii constructori, o companie spaniolă aflată în consorțiu cu o firmă românească, dar, după câteva zile, compania a revenit asupra deciziei.

Situația este complicată, dar două întrebări plutesc în aer: când va reuși, totuși, Romgaz să termine centrala de Iernut? Și: va putea firma de stat să exploateze perimetrul din Marea Neagră, o acțiune mult mai complicată decât construcția unei centrale electrice care folosește gazul natural?

Romgaz și exploatarea offshore din Marea Neagră nu este singura temă din sectorul energetic. Presa românească scrie, preluând o publicație austriacă, despre faptul că OMV pregătește vânzarea Petrom.

Mai exact, dacă informațiile din mass-media sunt corecte, se discută un schimb de acțiuni care poate presupune și plata unei sume de bani. Dacă tranzacția se va realiza, fondul de investiții din Emiratele Arabe Unite se va concentra pe industria de petrol și gaze, iar OMV va prelua activele din industria chimică.

Desigur, deocamdată, sunt doar informații de presă, dar OMV Petrom este o companie esențială pentru economia românească și, de aceea, orice posibile schimbări de strategie sau de acționariat sunt importante pentru statul român.

În fine, să mai adăugăm și soluțiile pe care administrația trebuie să le găsească pentru complexurile energetice Hunedoara și Oltenia sau ajustarea pe care trebuie să o facă instituțiile publice asupra procesului de liberalizare a pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici.

Sunt teme complicate, dar care oferă statului posibilitatea de a demonstra că poate să se implice în mod profesionist în sectorul energetic.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 14 aprilie 2021