Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În ce bagă bugetul sute de milioane de euro? În Complexul Energetic Oltenia. Cu ce folos? Vom vedea peste 10 ani

oltenia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre „cartofii fierbinți” din economia românească. Ieri, guvernul a alocat 664 milioane de lei pentru ca firma să poată plăti certificatele verzi. Nu mai departe de anul trecut, complexul energetic a mai primit un ajutor de salvare, cu acordul Comisiei Europene, în valoare de 251 milioane de euro.

Mulți bani și o întrebare justificată: are sens ca România să pompeze sute de milioane de lei pentru a salva o companie aflată în dificultate? Răspunsul este complicat de dat. O variantă simplă și rapidă ar fi fost pur și simplu închiderea companiei.

De altfel, această alternativă a fost luată în calcul, pentru că România a fost obligată ca în contul ajutorului de salvare acordat la începutul anului trecut să găsească o soluție pentru complexul energetic.

Au intrat în discuție două variante: lichidarea sau restructurarea companiei. Iar restructurarea avea, la rândul ei, două opțiuni: fără investiții și închiderea combinatului în anul 2025 sau cu un plan de investiții derulat până în anul 2026, menit să ducă la producerea unei energii mai curate.

Comisia Europeană și România au convenit să implementeze planul prin care se fac investiții în companie cu scopul de a restructura producția de energie electrică pe cărbune.

Evident, opțiunea investițiilor și a schimbării surselor de producție era cea mai avantajoasă pentru statul român dacă luăm în calcul că, pe de o parte, se păstrează locuri de muncă, iar, pe de altă parte, sistemul energetic național va avea în continuare o sursă curată de energie. Toate bune, până aici.

Partea mai complicată este că pentru a se ajunge cu bine la finalul planului de restructurare va fi nevoie de bani, de la buget sau din fonduri europene, de timp și de manageri profesioniști care să pună în aplicare măsurile incluse în program.

Nu va fi deloc simplu, dacă ne uităm la istoria ultimilor ani, atunci când aproape toate planurile de restructurare ale companiilor de stat au eșuat din lipsa banilor sau din cauza ezitărilor manageriale.

Despre ce sume va fi vorba? În următorii cinci ani, complexul energetic va trebui să contribuie cu 500 milioane euro, statul cu 1,3 miliarde euro, iar din fondul de modernizare de la nivel european vor fi alocați 711 milioane euro.

Toate aceste sume vor trebui să susțină procesul de restructurare. În ce constă acest proces?

Schimbările sunt numeroase și ele vizează toate palierele companiei. Primele investiții vor fi în mai multe parcuri fotovoltaice și construcția a două blocuri de producție de energie electrică pe bază de gaz natural, urmează închiderea mai multor cariere miniere și a unor grupuri de producție care folosesc cărbunele.

De asemenea, ar trebui să aibă loc o retehnologizare și modernizare a unor echipamente uzate fizic și moral. Toate aceste procese vor fi însoțite de o reducere a personalului, o parte pe cale naturală, prin retragere la pensie, o altă parte prin disponibilizări. Planul de restructurare arată că numărul angajaților va scădea de la 12.000, anul trecut, la aproximativ 4.400, în anul 2030.

Deci, după cum se poate remarca restructurarea va fi un proces complicat, care va necesita investiții, schimbări ale structurii de producție și disponibilizări de personal. Finanțarea pare a fi cea mai simplă problemă, mult mai dificil va fi ca programul de restructurare să fie dus până la capăt.

Rezultatul final va fi că firma va ajunge să producă, treptat, până în anul 2030, doar 41% din energie având ca bază lignitul, după ce în acest moment producția pe bază de cărbune este în proporție de 100%.

În perioada 2009-2019, complexul energetic a realizat investiții în valoare de 880 milioane euro. În același timp, o companie care a înregistrat pierderi financiare în ultimii trei ani, care are, însă, o cotă de piață de 22% din producția totală de energie, nu va fi ușor de schimbat. Marele risc este ca restructurarea să se rateze, iar banii să fie cheltuiți degeaba.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 16 aprilie 2021